avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... drept de trecere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

drept de trecere

Pentru autorizatie de constructie primaria sector 1 imi cere ca accesul pe proprietate sa aiba o latime de min 4 metri . Acum, accesul spre terenul construibil, se face pe un drum parte a proprietatii, cu latimea de 3.2 metri.
Terenul nu este infundat. Pot obliga vecinii sa-mi acorde drept de trecere in acest caz sau sa oblig primaria sa-mi acorde autorizatia de a construi avand in vedere ca pe teren a existat o casa care s-a autodemolat acum cca 20 ani, casa pentru care s-a platit impozit. Multumesc, Teodor
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 02:12, 12 Ianuarie 2020

[ link extern ]

LEGE nr. 50 din 29 iulie 1991 (**republicata**)(*actualizata*) privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Art. 12
(1) Autorizatiile de construire sau de desfiintare, emise cu incalcarea prevederilor legale, pot fi anulate de catre:
a) instantele de contencios administrativ, potrivit legii;
b) prefect, in urma activitatii de control a Inspectoratului de Stat in Constructii – I.S.C.
(la 02-11-2019, Alineatul (1) din Articolul 12 , Capitolul I a fost modificat de Punctul 28, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 193 din 28 octombrie 2019, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 30 octombrie 2019 )
(2) O data cu introducerea actiunii se pot solicita instantei judecatoresti suspendarea autorizatiei de construire sau desfiintare si oprirea executarii lucrarilor, pana la solutionarea pe fond a cauzei.
[ link extern ]

LEGE nr. 50 din 29 iulie 1991 (**republicata**)(*actualizata*) privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Art. 6
(6) Certificatul de urbanism se emite si in urmatoarele situatii:

c) pentru cereri in justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliara, atunci cand operatiunile respective au ca obiect:
– comasarea, respectiv dezmembrarea terenurilor din/in cel putin 3 parcele;
– imparteli ori comasari de parcele solicitate in scopul realizarii de lucrari de constructii si de infrastructura;
– constituirea unei servituti de trecere cu privire la un imobil.
Operatiunile juridice mentionate, efectuate in lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate. Solicitarea certificatului de urbanism este facultativa atunci cand operatiunile de imparteli ori comasari de parcele fac obiectul iesirii din indiviziune, cu exceptia situatiei in care solicitarea este facuta in scopul realizarii de lucrari de constructii si/sau de lucrari de infrastructura.

Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2020
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de urbanism olgabejat olgabejat Am o contradicţie cu un coleg , analizaţi vă rog prevederile art. 29 din legea nr. 350/2001 modificată şi republicată -'' Art. 29 - (1) ... (vezi toată discuția)
Certificatul de urbanism este obligatoriu la vanzare? camelllia camelllia Buna ziua. Detin un teren intravilan in alt judet decat in cel in care locuiesc. Este posibil sa vand terenul fara certificat de urbanism? Depinde de notar? ... (vezi toată discuția)
Parcela 130 mp - iesire din indiviziune Eumia Eumia Parcela 130 mp - iesire din indiviziune Se poate iesi din indiviziune cu o parcela de 130 mp din 260 mp si jumatate dintr-o cladire insiruita, jumatate care ... (vezi toată discuția)