avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inculpat in timpul unui furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inculpat in timpul unui furt

Buna ziua, recent am fost martor sau "cel care doar se uită la cineva cum fură și nu spune nimic". Persoana vătămată și-a retras plângerea, eu de atunci nu am mai fost sunat de cineva sau întrebat de avocat, nimic... știu decât că vinovatul s-a împăcat cu proprietarul.Am fost băgat în aceeași oală cu vinovatul din ce am înțeles.(complice). Întrebarea mea este, trebuie să mă împac și eu separat cu el? Sau cazul era strict legat de vinovat(cel care a comis infracțiunea), și dacă la el s a lămurit, împăcat, eu nu mai am de a face cu respectivul caz?

Mulțumesc!!
Impacarea produce efecte in personam, inlaturand raspunderea penala doar a suspectului sau inculpatului care s-a impacat cu persoana vatamata.
Mulțumesc pentru răspuns, am înțeles în mare dar dacă vinovatul "și-a retras plângerea" nu ar trebui să se desființeze cazul? Fiind complice sunt cercetat separat? Am avut amândoi același avocat...

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Impacarea produce efecte in personam, inlaturand raspunderea penala doar a suspectului sau inculpatului care s-a impacat cu persoana vatamata.

Stimate domn,

Impacarea partilor poate sa aiba si fata de dumneavoastra, retinand calitatea de complice.

Insa manifestarea de vointa trebuie sa fie una expresa, personala, deci exprimata si fata de dvs.

Va sugerez sa perfectati declaratii notariale, care sa ateste impacarea partilor, aceasta fiind totala( vizeaza si actiunea civila , alaturata celei penale), definitiva( manifestarea de vointa nu poate fi retractata) si neconditionata.( nu pot surveni constrangeri , fata de actul de impacare).

In declaratia notariala sa se specifice faptul ca persoana vatamata nu are pretentii suplimentare, prezente ori viitoare.( avand in vedere daunele materiale si morale solicitate).

Daca nu opereaza impacarea partilor si fata de dumneavoastra,raspunderea penala nu este inlaturata,asadar, poate fi dispusa trimiterea in judecata a dumneavoastra, pentru a fi aplicata o sanctiune, in acest sens.

In cazul infractiunii de furt, pentru inlaturarea raspunderii penale si stingerea actiunii civile, este incidenta impacarea, nu retragerea plangerii.

auras2012c a scris:

Mulțumesc pentru răspuns, am înțeles în mare dar dacă vinovatul "și-a retras plângerea" nu ar trebui să se desființeze cazul? Fiind complice sunt cercetat separat? Am avut amândoi același avocat...

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un avocat va rog andreeaandreea732011 andreeaandreea732011 Bună seara, este cineva care se poate ocupa de un caz penal, pentru o mămică cu 3 copii și 1 pe drum care are 2 plângeri penale la politie pt ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor-vatamare corporala marian2oo7 marian2oo7 Buna ziua! As vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul impacarii cu partea vatamata? Mentionez ca partea vatamata nu a depus o plangere la politie. Cum ... (vezi toată discuția)