avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Sunt însărcinată in 11 săptămâni (80 zile) . Luni 6 ian am primit de la medicul ginecolog o scrisoare medicală in care se precizează risc de avort spontan , țin sa Menționez ca pana in acest moment eu nu am anunțat la munca starea mea de graviduță ( deoarece am așteptat sa depășesc primul trimestru de sarcina ca sa știu ca i ok) .
1. Pot depune informarea de gravida + scrisoarea medicală in același timp la munca? Sau msi întâi trebuie informat și apoi trimisa scrisoarea medicală?
2. Ieri am fost la medicul de familie cu acest raport medical , iar dansul mi a spus sa depun scrisoarea medicală de la ginecolog la munca, iar cei de la munca prin Itm și medicul de medicina muncii îmi vor da un aviz . Numai in baza acestui aviz, medicul de familie îmi poate da concediu de risc care va trebui avizat in fiecare luna de către medicul de familie și medicul de medicina muncii. Îmi puteți spune dacă este correct ce am spus?
3. Pana se termina acest du-te Vino între medic de familie și medic de medicina muncii , eu îmi pot lua concediu de odihna?
4. Pot intra in concediu de risc încă din săptămâna 11 de sarcina?
5. Concediu de risc înseamnă 75% din Netul ultimile 6 luni lucrate?
6. Dacă intru in concediu de risc , concediu de indemnizație creștere copil cum se va calcula? Va fi 85% din ce am luat in concediu de risc?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 14:39, 8 Ianuarie 2020
Buna ziua,
O parte din informatiile ce le doriti le gasiti in link-ul de mai jos.
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Puteti depune toate cele trei documente odata ( instiintarea, scrisoarea medicala ce atesta starea de graviditate si recomandarea pentru concediu de risc maternal), nu este nicio problema.
Cei de la munca sunt obligati sa anunte ITM-ul si medicul de medicina muncii cu care colaboreaza.
Acestia fac o evaluare a conditiilor de la locul de munca si i-au masurile ce se impun ( va modifica locul de munca in asa fel incat sa elimine factorii de risc ce va pot afecta pe dvs. sau fatul, va pot schimba locul de munca cu unul unde nu nu o sa aveti probleme de aceasta natura, va pot reduce programul de lucru cu 1/4 sau aproba concediul de risc maternal).
Pe toata aceasta perioada de evaluare puteti beneficia de concediu de odihna sau medical.
Si concediul pentru risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau cel ce va urmareste sarcina.
Mulțumesc pentru răspuns. La punctele 5, 6 îmi puteți Răspunde ?
Nu stiu sigur si de aceea am evitat raspunsul...
Dar....
5. Art. 10 din OUG 158/2010 spune
(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B, baza de calcul al indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Art. 31 (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

6. Art. 2 din OUG 111/2010 spune
...
(2) Cuantumul indemnizației lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie pt.risc maternal ili47 ili47 va rog , Cat primeste in mana o viitoare mamica ,angajata cu program de 4 ore,cu minim pe economie pentru concediu de risc maternal si pe urma pentru concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal narcidani narcidani buna daca am 7 luni vechime la locul de munca si am ramas insarcinata,a-s dori sa-mi iau concediu de risc maternal pana la intrarea in prenatal , mai primesc ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal 2018 Dany57 Dany57 Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani. As dori sa stiu de cand imi pot lua concediu de risc maternal, cat voi primi pe perioada concediului de risc si ... (vezi toată discuția)