avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... in urma abrogarii legii 469/2002 prin legea 246/2009...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

in urma abrogarii legii 469/2002 prin legea 246/2009...

mai exista vreo prevedere valabila care sa stipuleze ca penalitatile nu pot depasi valoarea contractului ?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: ADRIANA PRICOPE , Avocat 17:50, 7 Decembrie 2009
(1)În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.

(la data 26-nov-2006 Art. 4, alin. (1) modificat de Art. 1, punctul 1. din Legea 416/2006 )
(2)În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asu-mate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3)Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.


Am studiat articolul dar ca economist vad problema invers , ceea ce nu este interzis este permis, motiv pentru care nu vad un impediment ca penalitatile sa depaseasca debitul , neexistand un articol in lege care sa mentioneze contrar .
Am omis a mentiona ca textul tip bold din postarea anterioara este actualizat la data de 01.07.2009 , anterior abrogarii.
g.florin a scris:

mai exista vreo prevedere valabila care sa stipuleze ca penalitatile nu pot depasi valoarea contractului ?

multumesc.


nu mai exista...prin urmare, in urma abrograrii legii 469, penalitatile de intarziere pot depasi debitul chiar daca acest lucru nu este prevazut expres in contract. Daca in contract se prevede ca se percep penalitati de intarziere, pai se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii integrale a debitului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Cuantum penalitati intarziere lylyan lylyan Buna ziua As dori sa stiu daca este un act legislativ care prevede ca suma penalitatilor de intarziere nu poate depasi valoarea debitului? In contract nu se ... (vezi toată discuția)