avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Vecinul ma hartuieste si ma filmeaza
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Vecinul ma hartuieste si ma filmeaza

Buna ziua, de 4 ani s-a mutat o familie langa noi. Au inceput cu procese pentru pamant, ne-au trimis sanepidul pentru cocina de porci,controale pentru fosa septica, gaz,foisor. Au adus 3 firme de cadastru pt procesul cu pamantul, au pierdut, au dat firmele in judecata. Si-au spart geamul, a venit criminalistica si le-a dat amenda ca spuneau ca noi am facut asta. Si-au dat foc in gradina, le-au dat pompierii amenda. Acum ne dau in judecata, pt ca spun ei si un expert platit de ei, ca am dat cu saramura pe casa lor si le cade tencuiala si au mucegai in camere. Recent si-au pus o camera de supraveghere, care filmeaza 360 de grade si nu mai iasa pe geam sa ne injure, doar asteapta sa iesim in curte si crapa geamul si ne injura, iasa cand nu suntem in curte si zbiara ca il omoram, sau de caze ori iesim singuri prin curte deschide geamul si ne face in toate felurile. Am hotarat sa ne montam si noi un sistem de supraveghere care filmeaza in curtea noastra, si o camera filmeaza intre case. Casele sunt foarte aproape, ei iasa pe geamurile dintre case si ne-au spart teava de gaz. Acum au spart o camera de supraveghere. Am mers la politie, am facut plangere, am spus si de camera lor si cum ne hartuiesc. Politia spune ca nu le poate da camera jos, si nici amenda nu le da. in urmatoarele zile am tot pus camera la locul ei sa filmeze intre case si de fiecare data le-au lovit cu un par, iesind pe geamul lor. De fiecare data am depus plangere si am adus filmari pe cd ca dovezi. Politia nici acum nu a venit sa vada ce se intampla. Ce sa facem? vecinii ne hartuie de 4 ani, Politia spune ca nu are legi! Cum ii oprim sa ne urmareasca cu camera lor? ce sa facem sa nu mai sprga camera? a inceput vecinul sa le darame, a dat de 2 ori, acum vecina, si stau si de sase pe alt geam, se pazesc unul pe altul cand sparg camerele.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:06, 15 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti deschide actiune in instanta impotriva vecinului si sa depuneti probe/ documente care va sustin punctul de vedere.
Orice sesizare pe care o faceti trebuie facuta in scris si luat numar de inregistrare/ trimitere prin posta cu confirmare de primire pentru a avea documente.
Gasiti aici informatii auficiente despre aplicare legislatie in cazul camerelor de supraveghere: www.avocatnet.ro/cautare?q=l...
Vadeti ce se potriveste cazului dvs.
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2020
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sugerez sa va adresati instantei civile, in sensul de a obliga vecinii sa indeparteze camerele de filmat montate, intrucat va este lezat dreptul la intimitate, la viata privata.( are loc o ingerinta, in ceea ce priveste viata de familie, viata dumneavoastra personala , privata).

Divulgarea filmarilor, catre terte persoane, este, de asemenea, abuziva, contrara dispozitiilor normative.

Camerele de filmat , practic, va monitorizeaza constant, iar filmarile realizate sunt ilegale.

Totodata, camerele au fost montate, in mod ilegal,cata vreme ele nu sunt destinate securitatii proprietarului, ci sunt folosite in sensul de a monitoriza actiunile vecinilor.

Distinct de actiunea civila, va puteti raporta si la infractiunea de la 226 din Codul penal, anume violarea vietii private, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila, care trebuie depusa in termen de 3 luni , termen ce curge de la data savarsirii infractiunii.

CAPITOLUL IX
Infracţiuni ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private

Art. 226

Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.


(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.



Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumim dun suflet!

Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Hartuire camere de supraveghere irina1981 irina1981 BUNA ZIUA! MA POATE AJUTA SI PE MINE CINEVA CU UN SFAT? Un vecin de-al meu si-a montat camere de supraveghere anul trecut 2015, in septembrie, de atunci una ... (vezi toată discuția)
Art. 226 - violarea vietii private Diana Matei Diana Matei Vecinul meu si-a instalat un sistem video de supraveghere in care doua camere video sunt indreptate catre curtea mea. Daca nu m-am inteles cu el sa-si indrepte ... (vezi toată discuția)
Spatiu public, sau privat Georgex52 Georgex52 Am reusit, sa inregistrez o persoana care ma amenintat cu moartea, de la geamul sau. El a amenintat-o si pe mama mea acum 4 ani , fiind sanctionat cu o amenda ... (vezi toată discuția)