Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice.
In cursul anului 2019 am obtinut, in 3 transe (deci in 3 luni diferite) un venit din "alte surse" de aprox. 26200 RON.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca depun declaratia unica in 2020 (pentru veniturile din 2019) care este plafonul peste care se calculeaza CAS+CASS? Este plafonul 24960 RON sau 26760 RON? Intreb acest lucru pentru ca in codul fiscal se specifica: "Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei"
2. In cazul in care venitul realizat depaseste plafonul, atunci se plateste CAS+CASS pe intreg anul 2019 sau doar pentru cele 3 luni in care s-a realizat venitul?
3. Daca in 2017 am avut o pierdere din transferul valorilor mobiliare (actiuni, undeva la -5000 RON) aceasta se poate declara si scadea din venitul realizat in 2019 astfel incat venitul net din 2019 sa fie sub plafonul de impozitare CAS+CASS?