avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere pentru nașterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere pentru nașterea copilului

Buna ziua!
Am solicitat angajatorului meu 5 zile libere pentru nașterea copilului. Mi s-a răspuns că în conformitate cu Rof - ul instituției, am dreptul la 3 zile lucrătoare. Acum întrebarea mea este: cele 3 zile se acorda suplimentar față de concediul paternal sau trebuie sa mai fac o cerere pentru a beneficia de concediul paternal de 5 zile? Poate confund eu lucrurile dar in momentul întocmirii cererii citisem pe internet că în baza legii pot primi 5 zile libere în maxim 8 saptamani de la producerea evenimentului. La copilul anterior mi s-au acordat 5 zile libere fara a se pomeni de ROF.
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Mike77 , utilizator 16:25, 13 Ianuarie 2020
Sunt doua situatii total diferite , care se refera la acelasi moment si care se pot cumula. Astfel:

1. In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea.
Angajatorul are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

2. - zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern sunt stabilite acordare de zilelibere platite in cazul nasterii unui copil ,atunci tatal poate beneficia de astfel de zile.
Mulțumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! la nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere ... ionutzu454 ionutzu454 Buna ziua! La nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere de la muncă 5 zile sau 10? Și dacă am absolvit și cursul de puericultura mi se mai adauga ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor ... Ceigi Ceigi Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor la nastrea unui copil daca noua lege spune 10 zile zile lucrătoare iar compania la care ... (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la nasterea copilului? krysss krysss Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de cate zile libere platite pot beneficia la nasterea copilului si daca am facut o data de cursul de puericultura acum 8 ani ... (vezi toată discuția)