avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua,
In momentul cand am semnat CIM am semnat si o clauza separata in care era stipulat ca nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta timp de cinci ani de zile dupa incetarea CIM.In aceasta clauza mai era trecut si faptul ca in cazul nerespectarii clauzei sunt obligat sa platesc firmei angajatoare suma de 10000 euro.Mentionez ca in actul aditional nu erau trecute aria geografica unde nu am voie sa ma angajez,tertii la care nu am voie sa ma angajez,activitatile pe care nu am voie sa le desfasor si nici nu am fost platit pentru aceasta clauza.
As vrea sa-mi spuneti va rog frumos daca aceasta clauza este legala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: simonasildan , utilizator 19:50, 7 Decembrie 2009
Clauza de neconcurenta îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Logic, clauză de neconcurenţă trebuie să precizeze expres şi concret aria geografică (o localitate, un judeţ, o zonă) în care fostului salariat îl va fi interzis să presteze, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în reală concurenţa cu cea prestată la angajatorul său.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

Daca una din aceste conditii nu este inclusa in clauza de neconcurenta, atunci aceasta nu-si produce efecte.
Exista o astfel de clauza.
Dar, ptr ca ea sa fie "activa" trebuia ca dvs sa primiti niste bani lunar.

Este cam ilegal ca angajatorul sa nu specifice aria in care nu aveti dreptul sa profesati. Mi se pare destul de mare perioada de 5 ani. Pana la urma nu poti interzice pe astfel de perioade ca omul sa lucreze.

Dar, din nou, daca nu ati primit bani se considera ca aceasta clauza nu este activa.

Important!!! Sper ca aveti dovezi ca nu ati primit bani reprezentand clauza de neconcurenta!
Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă
Nu stiu ce dovezi ar putea avea ei ca am fost platit pentru aceasta clauza intrucat nu era precizata nici o suma in textul respectiv si in plus niciodata nu am semnat un stat de plata nici pentru salariul de drept si in nici un caz pentru vreun ban preimit pentru respectivul act.
Multumesc.
Stiu ca in cazul unui proces sarcina de a aduce dovezi apartine angajatorului.
Dar vroiam sa fiti sigur, sa nu va incurce cu ceva.

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta peteredy peteredy Buna seara! Am semnat un contract de munca acum un an si o luna, contract care include si o clauza de neconcurenta, potrivit careia nu am voie sa prestez ... (vezi toată discuția)
Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)