avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna seara! Am semnat un contract de munca acum un an si o luna, contract care include si o clauza de neconcurenta, potrivit careia nu am voie sa prestez anumite activitati specificate in CIM, ca voi primi o indemnizatie in cazul in care le indic un cont bancar si ca NU MA VOI ANGAJA la firme concurente, specificate intr-o LISTA care se afla la resurse umane si pe care o pot consulta la momentul incetarii CIM.
Avand in vedere ca in Codul Muncii este specificat ca in CIM trebuie "prevazut in mod concret" care sunt tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatiilor mentionate in clauza, intrebarea mea este:
Aceasta clauza specificata in CIM isi va putea produce efectul atata vreme cat in CIM nu am specificate concret care sunt aceste societati?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 1 Iunie 2013
clauza nu poate fi anulata ( ca sa nusi produca efectele) decat prin instanta. instanta este singura care se poate pronunta in acesta sens. nu se anuleaza automat. consultati un avocat la cazul in speta inainte sa aveti probleme
Citez din Codul Muncii:"Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul."

Pe contractul meu de munca se face referire la o lista care se afla la resurse umane, nicidecum nu se specifica clar acei terti...ce parere aveti?
Daca una din acele conditii nu este prevazuta in contractul de munca, clauza de neconcurenta nu este valabila.
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;


- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.

- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii. De regulă, se impune stabilirea concretă (nominală) - caz de caz - a posibililor terţi-angajatori la care se interzice prestarea activităţii, în pofida faptului că, incontestabil, este o cerinţă dificil de realizat în condiţiile unei economii de piaţă în care agenţii economici apar şi dispar cu o frecvenţă relativ ridicată.
Tocmai de aceea sunt de părere că terţii - dincolo de prezenţa lor, ca atare, a fiecăruia şi pe această cale, a tuturor - ar fi posibil să fie enumeraţi şi ca o categorie de angajatori (cum ar fi, spre exemplu, agenţi de turism, producători de automobile, de confecţii, de produse alimentare etc.);

- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
In contract mai scrie ca salariatul se obliga sa nu presteze activitatile mentionate in clauza, pentru societati cu acelasi obiect de activitate sau similar cu cel al angajatorului, fara sa se specifice concret care sunt acele societati, dupa care se precizeaza ca exista si o lista cu aceste societati. Ma intreb de ce a mai fost adusa in discutie lista?

O instanta cum poate interpreta acel paragraf din CM? Textul din Codul Muncii are o importanta mai mare decat textul din CIM?

Daca ma angajez la concurenta pe alt post, in fisa caruia sa nu intre activitatile din clauza de neconcurenta, ce se poate intampla? Voi putea beneficia de indemnizatia din clauza de neconcurenta de la fostul angajator?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Lista aceea trebuia sa va fie adusa la cunostinta sub semnatura si nu sa fie tinuta la secret.

Daca va angajati la alt angajator si in fisa postului ocupat nu intra activitatile incidente sub clauza de neconcurenta, atunci veti primi indemniztaia de neconcurenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta 31040404 31040404 Buna ziua, In momentul cand am semnat CIM am semnat si o clauza separata in care era stipulat ca nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta timp de cinci ... (vezi toată discuția)