avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general declaratia de inventariere cand gestionarul stie ca ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

declaratia de inventariere cand gestionarul stie ca are plusuri dar nu stie cate

Discutand cu gestionarul inainte de inventariere mi-a declarat ca stie ca are plusuri. Trebuie sa il intreb cate? Are si peste 1000 de obiecte unele de patrimoniu cultural carora nu le-a dat nimeni valori sau numere de inventar. Desi persoana este gestionar de peste 10 ani si obiectele sunt in colectie de 50 de ani!
Cum procedez cu declaratia pe care o da inainte de inventariere? Sa ii cer sa precizeze numarul sau sa scrie doar ca stie ca are plusuri?
In plus mi-a declarat ca niciun contabil nu raspunde de in vreun fel de colectie (desi exista 3 in institutie si eu nu am pregatire economica mi se cere sa fac acum denominare cu ocazia inventarierii la valorile neactualizate din anii 80)
Cel mai recent răspuns: katriona , utilizator 22:08, 8 Decembrie 2009
Declaratia data de gestionar inainte de inventariere este unilaterala, nu este Nota explicativa. El declara ce crede de cuviinta.
Ulterior, in functie de declaratie si de alte informatii pe care le obtineti si de gravitatea faptelor, puteti solicita explicatii in scris, de tip "intrebare-raspuns" (Nota explicativa) si s-o atasati la dosarul de inventariere, ca proba in stabilirea eventualei vinovatii si a masurilor ce se impun (administrative, materiale, penale, dupa caz).
Regula de aur: plusul se inregistreaza, minusul se imputa!
Daca nu puteti sau nu stiti sa reevaluati obiectele, aveti dreptul sa solicitati conducerii unitatii sprijinul unui expert evaluator.

Succes!
Daca din cei 3 contabili care mai sunt nici unul nu a vrut sa se impile este un motiv, nu?
Gestionarul va putea fi atras sa raspunda daca declara in scris doar partial cu toate ca va zi realitatea. Mare atentie!
Dupa ce ati parcurs pasii inventarierii,conform reglementarilor in vigoare, veti valorifica rezultatele obtinute. Rezultatele inventarierii se stabilesc prin compararea datelor constatate faptic si inscrise in listele de inventariere cu cele din evidenta tehnico-operativa (fisele de magazie) si din contabilitate.
-plusuri de natura imobilizarilor => le veti inregistra ca subventii.

Venitul aferent subventiei il veti recunoaste in momentul inregistrarii cheltuielilor
cu amortizarea.
– inregistrarea plusului de inventar – in luna decembrie.
2xx = 134 20.000
„Conturi de imobilizari“ „Plusuri de inventar de natura imobilizarilor“
– ulterior, veti inregistra lunar (sau anual) amortizarea.
6811 = 28xx 500
„Cheltuieli de exploatare privind „Amortizari privind amortizarea imobilizarilor“ imobilizarile“
si concomitent
– veti inregistra venitul din subventie, la nivelul amortizarii.
134 = 7582 500
„Plusuri de inventar „Venituri din donatii si subventii primite“de natura
imobilizarilor“
In declaratie gestionarul trebuie sa specifice macar cantitativ plusurile de care stie...Dar trebuie facuta si valorificarea inventarului.

fplopeanu a scris:

Declaratia data de gestionar inainte de inventariere este unilaterala, nu este Nota explicativa. El declara ce crede de cuviinta.
Ulterior, in functie de declaratie si de alte informatii pe care le obtineti si de gravitatea faptelor, puteti solicita explicatii in scris, de tip "intrebare-raspuns" (Nota explicativa) si s-o atasati la dosarul de inventariere, ca proba in stabilirea eventualei vinovatii si a masurilor ce se impun (administrative, materiale, penale, dupa caz).
Regula de aur: plusul se inregistreaza, minusul se imputa!
Daca nu puteti sau nu stiti sa reevaluati obiectele, aveti dreptul sa solicitati conducerii unitatii sprijinul unui expert evaluator.

Succes!

Culmea nici la inventarul anterior contabilele nu au semnat decat partial listele de inventariere. Instructiunile de inventariere le-a facut gestionarul chiar daca le-au semnat directorul si contabila sefa ... Senzatia mea este ca nu se doreste inventariere reala ci doar scrierea de liste de inventar fara verificare ... unul dintre membrii comisiei de acum a condus comisia anterioara si mi-a declarat cu aroganta ca data trecuta doar a scris liste fara sa faca inventar real! Astazi a avut o atitudine foarte recalcitranta cand am vrut sa intram sa incepem inventarierea. Intamplator sau nu este sotia directorului si prietena gestionarei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plusuri la inventar Max22 Max22 care ar fi monografia contabila pentru plusurile la inventar de marfuri,se inregistreaza pe creditul unui cont de venituri sau pe debit cont de cheltuieli cu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare szotyori szotyori Pentru a inregistra in contabilitate un calculator de exemplu pe care l-am adus de acasa cand am infintat firma, ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Registrul inventar ContSters245954 ContSters245954 Buna ziua, As dori sa ma lamureasca cineva daca si conturile de amortizari se trec in registru inventar si daca da pe ce baza se face inventarierea lor? ... (vezi toată discuția)