avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii munca

Buna seara.Va comentez,sotia a lucrat intr-o firma si cand a vazut ca nu se respecta conditiile CIM a spus ca-si da demisia.Seful sau a sunat-o si a inceput sa urle la ea ca asa ceva nu se face. Ce poate face in situatia data? Si mai mult a amenintat-o ca o sa mearga la locul de munca unde se va angaja sa spuna... el stie ce....
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020
danyel4269, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 26 Ianuarie 2020
In pprimul rand angajatorul nu poate refuza demisia. Daca nu o accepta in momentul in care sotia o va duce, aceasta va trebui sa o trimita angajatorului prin posta sau curier cu confirmare de primire. In al doilea rand de la data luarii la cunostinta a demisiei va incepe sa curga termenul de preaviz prevazut in contractul de munca pe care sotia trebuie sa il respecte (doar daca angajatorul nu renunta in scris la termenul de preaviz)
Nu era vorba de cum trebuie sa procedeze in cazul demisiei ca aia o stiu ci de faptul ca a inceput sa urle la ea ca nebunul.
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

2. Comportamentul in cadrul unitatii poate constituie subiect al abeterii disciplinare , numai daca in reg.intern al angajatorului exista prevederi in acest sens.

3. Depuneti o sesizare in scris catre angajator , iar in cazul in care comportamentul acelei persoane continua puteti promova o actiune in instanta.

4. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Refuzul angajatorului de a inregistra demisia este considerata contraventie.
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. n) din Codul muncii, nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la ... benkea91 benkea91 Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la o grădiniță privată program de 10 ore( in contract 8 ore și 1 oră pauză) azi s-a hotărât ... (vezi toată discuția)
Cerere incetare cim refuzata hybrid13 hybrid13 Buna ziua. Va cer sfatul intr-o problema/nelamurire. Mi-am depus cerere pt incetarea contractului de munca si mi-a fost refuza pe motiv ca nu respect intreaga ... (vezi toată discuția)
Demisia ParaschivMihaela ParaschivMihaela Daca demisia a fost scrisa pe 6.03.2017 a fost scanata la ITM,sector 3 si nu a fost semnata de patron ce se poate face ? (vezi toată discuția)