Buna ziua! Ma adresez cu urmatoarea speta.
Pentru un salariat care lipseste nemotivat seful direct intocmeste un referat in baza caruia se demareaza procedura cercetarii disciplinare pentru absente nemotivate. I se trimite convocare la domiciliu. Salariatul primeste convocarea si contacteaza telefonic Serviciul Resurse Umane spunand ca nu stie sa citeasca si nu intelege despre ce este vorba. I se explica verbal ca este invitat la sediul societatii pentru cercetare disciplinara el spunand ca nu poate veni deoarece nu poate parasi localitatea de domiciul (are interdictie de la Politie). I se explica ca trebuie sa trimita la sediul societatii, prin orice mijloace, acte doveditoare ale acestei stari de fapt si spune ca la v-a trimite documentele prin tatal sau care este salariat al aceleasi societati. Pana la data stabilita pentru cercetarea disciplinara salariatul nu a trimis la societate nici un act doveditor al starii sale. Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul este obligat sau doar are posibilitatea sa solicite organelor de cercetare date despre salariatul respectiv in vederea incetarii CIM cf. art. 61 "b" ( arestat ...) sau salariatului i se poate inceta CIM disciplinar pentru absente nemotivate, avand in vedere ca nu s-a prezentat la cercetare (cf. Codului Penal poate solicita "invoire" pentru acest lucru) si nici nu a trimis documente justificative. Este ilegala sau atacabila cea de-a doua varianta. Multumesc!!!
In opinia mea, cercetarea disciplinara se poate amana la o alta data , avand in vedere situatia mentionata... Angajatorul se poate adresa Parchetului/Politiei pentru obtinere de date suplimentare privind cercetarea penala .. de exemplu, are sau nu interdictia de a parasi localitatea.
Cercetarea penala are acelasi obiect ca si cercetarea disciplinara?
Cele 2 cercetari nu au acelasi obiect. Nu stim pentru ce este cercetat nici pentru ce perioada are interdictie ... nu stim nimic concret .... doar vorbe ... nici un inscris. Eu doresc sa stiu daca angajatorul poate inceta CIM pentru absente nemotivate sau este OBLIGAT - subliniez obligat - sa ceara relatii de de Parchet/Politie. Cei de la ITM ne-au zis ca angajatorul este OBLIGAT sa faca acest lucru, dar fara sa ne indice actul legal care arata acest lucru .... si ca putem sa-i incetam CIM doar dupa cel putin 30 de zile de cand lipseste nemotivat .... Este gresit sau atacabil daca este concediat pentru absente nemotivate, repet nu a justificat nicicum lipsa de la serviciu .... doar vorbe ....
Nu exista un text de lege pentru ce doriti dvs...însă trebuie să depuneti toate diligentele in acest sens, astfel incat sa nu existe motive plauzibile de anulare a sanctiunii.
Desfacere cim
Ramona1982
o persoana plecata timp de 30 de zile in delagatie (trimisa de sef) poate fi data afara daca ea nu a mai venit la serviciu dupa acele 30 de zile? lipseste de 2 ... (vezi toată discuția)