avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit micro
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit micro

Daca in 2 decembrie 2019 a plecat singurul salariat pe care l-am avut, in cat timp trebuie sa angajez un salariat pentru a plati in continuare un impozit de 1%? Daca nu am angajat pe nimeni pana astazi 31 ianuarie 2020 ce trebuie sa fac?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 21:18, 18 Februarie 2020
Pentru microintreprinderile care au un salariat și care aplica cota de impozitare de 1%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat.
Deci pentru trim 4/2019 trebuia sa platiti impozit micro de 3%.In trimestrul 1 din 2020 in situatia in care angajati un salariat, in scopul modificarii cotei de impozitare, trebuie sa faceti acest lucru cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
Codul fiscal, la art. 51 alin. 5 şi 6 prevede următoarele :

"(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat și care aplică cota de impozitare prevăzută la alin. (1) lit. a), al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea condiției prevăzute la alin. (6).

(6) Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat, în situația în care angajează un salariat, în scopul modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni."
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
Adolfina Pop, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul imp micro stela chelner stela chelner Buna ziua, La calculul impozitului pe micro. , contractul de munca pe perioada determinata este valabil ca si cel pe perioada nedetrminata? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe venit microintreprindere CasandraMariana CasandraMariana Buna ziua, Fiti amabil, am o intrebare referitor la calculul impozitului pe venit- trimestrul aprilie-iunie, pt. microintreprindere. Se poate aplica ... (vezi toată discuția)
Procent la impozitul microintreprindere florin444 florin444 Buna ziua,as dori sa stiu care este,din 2016,cota de impozitare pentru o microntreprindere cu o activitate de peste 3 ani,care are 9 angajati cu cim si norma ... (vezi toată discuția)