avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor

Cf art. 21 (c) CF se pot oferi cadouri in bani copiilor minori si salariatilor in limita unei cote de 2% aplicata asupra fondului de salarii .
Respectand aceasta limita, in situatia in care salariatul are 3 copii, se pot acorda codouri in valoare totala de 600 lei (salariat + 3 copii) ?
Sunt acestea neneimpozabile la salariat si deductibile la socitate ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Hermon , utilizator 01:03, 12 Ianuarie 2010
va felicit pentru felul in care ati expus chestiunea :)
Hermon a scris:

Am intilnit si eu diverse opinii, si nu mai stiu ce sa fac ca totul sa fie OK.

---- din pacate, dupa cum bine stim, oricit ne-am stradui sa fie totul perfect ... e dificil ; nu comentez mai mult , opinia generala atit pentru practicienii contabili cit si pentru angajatori este ca e din ce in ce mai dificil de cuprins legislatia ; asta n-ar fi nimic daca legislatia ar cit de cit consecventa ; admit ca lucrurile se schimba, dar e de preferat o consecventa macar la nivel de principii ----

Cazuri concrete:
A) Ce fac cu suma ce depaseste plafonul de cei 2% din fondul de salarii
- o sa considere ca o cheltuiala nedeductibila si trebuie sa platesc imp. pe dividend pe diferenta

----textul pe care banui ca va bazati cind afirmati cele de mai sus ,este urmatorul :
(din cf valabil pe 2009)
De asemenea, dacă suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui acţionar sau asociat al persoanei juridice este efectuată în scopul personal al acestuia, atunci suma respectivă este tratată ca dividend.

cred ca aveti o interpretare usor extinsa a prevederii legale----

- adun cheltuielile nedeductibile intr-un cont si platesc 3% la sf. de trim.

--- nu, pentru ca nu scrie asa in lege ---


Pot sa dau cadouri pt. craciun si pt. angajatii care nu au copii?

--- da, dar suma este(poate fi ) tratata ca avantaj, adica se vor aplica contributiile de la pensii, sanatate , somaj ----

B) Am factura de energie pe numele proprietarului cum sa procedez:
1. scot banii din casa ca dividend si platesc cei 16% si platesc energia
2. atasez chitanta cu care am platit energia si deduc 605=5311

--- puteti face contract cu ENEL sa factureze separat , asta cred ca stiti , e dezavantaj din cauza formalitatilor ; mai e o solutie sa faceti contract de inchiriere intre dvs proprietar pers fizica si firma , pj , dar in acest caz , se va impune venitul pf din cedarea folosintei bunurilor ;
Analiza aici se face , zic, merita /nu merita - depinde de ce suma e vorba
Chitanta de care vorbiti nu e doc justificativ , nefiind pe numele pj ---

C Cu autoturismul personal (am facut contract de comodat) duc marfa la clienti. Trebuie sa fac foaie de parcurs (e cam greu, ajungem seara si la portari nu sunt stampile), sau ajunge dc. trec pe factura la delegat nr. masinii? Bonul fiscal pt. combustibil bag in casa si direct pe 602=5311 sau trec prin 3022 si-i fac receptie (cu TVA cu tot)?

---benzina nu e deductibila , nici tva , decit cu exceptiile din og ; daca nu va incadrati la exceptii, nu mai faceti nici foi de parcurs ; veti folosi bonurile pentru decontare , iar cheltuiala, cu tva cu tot , intra pe cheltuieli ; fiind micro - nu vor fi nedeductibile;
receptie la benzina - nu vad de ce , pentru ca benzina intra direct in rezervor ; unii fac 3022=401// 410=5311, altii direct 6022=401 , nu se face gaura in cer pentru inreg asta ---

Cu piesele de schimb si reparatiile cum procedez ?
---- sint ch deductibile, tva e deductibil, daca aveti factura , desigur ---

D La cheltuielile de protocol trebuie sa iau ceva in considerare? sau tot asa pun direct in casa (cu TVA cu tot)
---- tva de la protocol e problema , sa nu deduceti la bauturi si tutun ---

Multumesc.:)
--- cu multa placere ----
Multumesc pt. ajutor.
Am contract de inchiriere pt. spatiu cu pers. fizica si in contract e trecut ca eu achit chelt. de intretinere.
Apropo am vrut sa transcriu la RENEL pe numele firmei, nu prea a mers. Iar acum ma obliga sa platesc 7.000 de RON (70 mil. lei vechi) pt. ca im-i trebuie trifazic si incepand din 2010 se pun contoare digitale si firmele sunt obligate sa achite contravaloarea lor (pt. contracte noi). Asa ca, tot din buzunar+16%, inteleg ca nu am ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima 8 martie lenuivan lenuivan de 8 martie s-a dat prima la femei cash=100 ron/ femeie, tb prinse in salarii? sau pot sa le inreg 6458=423, 423=5311, este corect? (vezi toată discuția)
Impozitare prime paste Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Sub ce forma ar trebui sa dea angajatorul prima angajatilor de Paste.(sa se impoziteze mai putin) Sub forma tichetelor cadou , am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Cadou craciun: tichete cadou si bani ContSters73874 ContSters73874 Buna ziua, Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor [b]in valoare totala de 400 ron / pers[/b]., (total 10 angajati = 4.000 ron), ... (vezi toată discuția)