avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pretentii succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pretentii succesorale

Suntem patru frati in viata si unul decedat (cu urmasi). In urma cu ceva timp mama noastra a decedat si ea. Unul din frati a avut-o in ingrijire si are un inscris dactilografiat, semnat de mamă in prezenta unui martor, in care aceasta DONEAZA toate bunurile sale imobile ( o casa cu curtea aferenta si o suprafata agricola de 0.5 ha), fiului ce a ingrijit-o si care a suportat cheltuielile de inmormantare, si toate celelalte cheltuieli (sanatate, impozit pe cladiri, impozit pe teren, etc.). Succesiunea nu s-a dezbatut. Doi frati au renuntat verbal la mostenire, insa unul are pretentii la partea ce i se cuvine, dupa lege (zice el).
Va rog sa ma lamuriti daca :
1) acesta mai are vre-un drept, atat el cat si ceilalti frati ?
2) in caz ca exista acest drept, care ar fi cota ?
Multumesc mult...iar daca tema, in contextul de mai sus, a mai fost dezbatuta pe acest forum, va rog sa-mi indicati un link.
Multumesc mult, d-na. Romascanu
Multumesc mult, raluk0207
Se imaprte la 4, iar pătrimea fratelui decedat se împarte la doi, sau revine soției dacă este in viața.

Eu zic să dezbateti succesiunea iar apoi dați partea fiecăruia prin vanzare-cumpărare cu pret simbolic către fratele căreia mama si-a exprimat dorința de a lăsa moștenirea. Așa ar fi incontestabil și in conformitate cu dorința mamei.

Mathushalem a scris:

Multumesc mult. La intrebarea 2...raspunsul de 1/4 ...nu cumva ar fi 1/5 avand in vedere si succesorii celui decedat ? Faptul ca fratele care a inmormantat-o, intretinut-o si a avut diferite cheltuieli cat timp mama a fost in viata, nu are insemnatate ?

multumesc mult Gabby 26 !
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Mathushalem, utilizator
Toți frați au dreptul, bunurile donate se întorc la masa partajabilă și se împart în mod egal. Cei ce renunță o pot face în favoarea celui ce a avut grijă de mamă sau a altui frate. Cel ce nu renunță își ia partea, Dacă pot fi dovedite cheltuielile cu întreținerea, cu actul încheiat și martori se poate solicita, în instanță, o parte din suma cheltuită. Se poate merge la un mediatoare pentru a facilita o înțelegere și stingerea conflictului ca dvs. să rămâneți frați. La mediator frați pot ajunge la o înțelegere care poate fi: despăgubire pentru cel ce renunță (suma fiind negociată de ei) și păstrarea bunului în favoarea sumei negociate. Cu Acordului de mediere încheiat se merge la succesiune, motiv pentru care acolo nu va mai exista teama unei păcăliri, în sensul că cel ce renunță la dreptul său să rămână fără nimic. Cel ce renunță în fața notarului și semnează nu va mai anula această decizie.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Gheorghita Simion, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedez sau donez sau cum e mai bine ? zefirzefir zefirzefir Suntem 2 copii din casatoria anterioara a mamei, care traieste, si sotul ei a decedat de 2 luni,si Primaria ne cheama la succesiune,dar mama si decedatul au ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari Statescu Statescu Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionelzanf ionelzanf am fost 5 frati,3au decedat si am ramas 2,fiecare la casele noastre ,casa batraneasca a tatalui meu i-a facut act de mostenire 1/2 sotiei adica mamei si 1/2 ... (vezi toată discuția)