Buna seara. Urmeaza sa achizitionez un apartament de la o doamna care pe actele de proprietate este declarata necasatorita la momentul cand a intrat in posesia imobilului, dumneaei fiind de fapt casatorita in Statele Unite, insa fara transcrierea certificatului de casatorie in Romania. Doamna este unic proprietar, atat pe contract cat si pe intabulare si restul actelor casei. Care pot fi consecintele unei astfel de tranzactii? In cazul in care doamna decide sa isi inregistreze casatoria in Romania, poate contractul de vanzare cumparare prin care a obtinut apartamentul, sa fie lovit de nulitate? Va multumesc pentru orice raspuns.
Cred ca din punct de vedere juridic, este mai putin important cum este demunit un act, ci continutul lui.
Continutiul va fi stabilit de autoritatatea care intocmeste actul, in functie de scopul pentru care este solicitat.
Cum sa nu poate fi anulat un astfel de contract, daca se incalca principiul comunitatii de bunuri a sotilor?
Cata vreme exista o astfel de posibilitate, cumparatoarea trebuie sa isi ia toate masurile de siguranta pentru a se asigura ca pe viitor nu se trezeste cu nu stiu ce procese sau si mai rau, i se anuleaza contractul de vanzare-cumparare.
Asa cum am spus, pentru autoritatile civile romane casatoria nu exista in prezent, nefiind transcrisa in Romania.
Dar ce se va intampla daca aceasta casatorie este transcrisa in Romania?
Si, mai exista o vorba, "paza buna, trece primejdia rea."
Ba este foarte important. O declarație este o afirmație, în timp ce o procura iti conferă putere legală de reprezentare și de semnare a actelor juridice. Ca nu poti sa vinzi cu o declarație.
Pentru ce motiv să se anuleze actul de vânzare? Comunitatea legală este un regim matrimonial, nu un principiu, pentru a cărui încălcare să existe sancțiuni. Nu exista "principiul comunitatii legale"
Cel mult, se poate invoca nulitatea relativă. Dacă vanzarea se face cu acordul ambilor soti, cumpărătorul este in perfecta siguranta.
Exista instituția ratificarii și de asemenea, odată căsătoriți sub regimul comunității legale de bunuri, oricare dintre soti poate semna acte de vânzare în absența celuilalt sot, urmând ca bunul dobândit să fie comun.
Cititi cu atentie tot ceea ce am scris dar mai ales, cititi cu buna-credinta.
Nu trebuie sa scriem pe formum doar de dragul de a scrie ceva si pentr a-i contrazice pe altii, dupa ce acestia au dat raspunsul.
Dar sub protectia anonimatului putem scrie orice.
Dati-mi voie sa imi mentin parerile exprimate anterior.
Exista principiul comunitatii legale (sau convetionale) de bunuri a sotilor, este mentionat in toate tratatele de dreptul familiei.
Principiul comunitatii comunitatii legale este principiul care se aplica regimului matrimonial al comunitatii de bunuri.
Cam aceasta este legatura dintre cele doua notiuni.
Am spus in primul mesaj ; "da, actul poate fi anulat'. prin anulat, nu se intelege nulitate absoluta. Se intelege atat nulitate relativa, cat si nulitate absoluta.
Bineinteles ca este vorba de o nulitate relativa, atat timp cat vorbim de vanzarea unui bun comun al sotilor, fara acordul unuia dintre soti.
Doar unul din sotii nu poate incheia singur fara acordul celuilalt sot, in mod valabil, acte de dispozitie, asa cum este un contract de vanzare-cumparare.
Comunitatea legala este un regim matrimonial, nu un principiu. Nu exista principii matrimoniale.
Deci un regim matrimonial nu "poate fi incalcat" pentru ca nu este o lege.
De asemena, am scris ca sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri, oricare dintre soti poate CUMPARA singur un imobil, urmand ca acesta sa fie bun comun.
Deci daca Maricica e maritata cu Costel, si Costel e plecat, Maricica poate sa cumpere singura o casa, fara a avea nevoie de acordul lui Costel sau o procura de la acesta, casa fiind bun comun.
Asta apropo de sfatul dvs ca sotul sa dea o declaratie cum ca imobilul este cumparat in timpul casatoriei, declaratie care nu serveste la absolut nimic. Poate doar sa reafirme o situatie deja evidenta: a cumpararii bunului in timpul casatoriei.
Referitor la actul initial, in momentul de fata nu mai e nimic de facut, decat sa opereze o rectificare in Cartea Funciara, iar imobilul sa fie instrainat de catre ambii soti.
"cumparatoarea trebuie sa isi ia toate masurile de siguranta pentru a se asigura ca pe viitor nu se trezeste cu nu stiu ce procese"
Daca acum, sotii vand impreuna, care procese, ce procese, pentru ce?