avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare?

Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ce il au impreuna in apartamentul ce il achizitionasera! Apartamentul este pe numele sotului si in acest moment! Copilul a ramas in grija mamei, sotul avand drept de vizita si platindu i pensie alimentara lunar! In prezent doreste sa mearga la notar si sa ii cedeze dreptul lui la apartament fiului! Ideea este ca ar vrea sa i cedeze cu conditia ca mama sa nu poata vinde apartamentul si de acest drept sa dispuna copilul cand implineste 18 ani! Ne intereseaza ce ar trebui sa ii ceara notarului, astfel incat fosta sotie sa nu poata pune in vanzare imobilul chiar daca copilul se afla in grija ei?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:47, 23 Februarie 2020
Copilul oricum va dispune de dreptul de proprietate abia după 18 ani. Pentru ca minorii nu au capacitatea de exercitiu de a semna acte juridice.
In privinta inalienabilitatii, soțul dvs trebuie să dovedească un interes serios si legitim, ca să interzică vânzarea. De principiu, bunurile trebuie să se afle în circuitul civil, lucru care nu poate fi interzis oricum.
Asta in privinta cotei sotului.
Fosta soție își poate înstrăina cota oricui dorește și când dorește.
Bine zici ,,eu nu am nicio pretentie"! Nici n-ai cum, e vorba STRICT de un tata cu doi copii, frati consangeni (adica de tata) si de mama unuia dintre copii, fosta sotie a tatalui. Presupunand ca sotul ar deceda (Doamne fereste!), fiul tau ar veni la mostenirea ramasa dupa tata cu aceleasi drepturi ca fiul fostei sotii. Prin venirea pe lume a celui de-al doilea copil lucrurile s-au complicat. El, al doilea, va putea ataca actul (donatie, deghizata sau nu) prin care tatal sau si-a redus averea in favoarea primului copil si in defavoarea lui. Aici s-a ajuns pt. ca sotul nu si-a facut temele la timp. A divortat, trebuia sa faca partajul. Nici acum nu e imposibil sa-i revina apartamentul primului copil, doar ca nu aveti incredere unii in altii. P.S. Fosta sotie are la randul ei copii, exceptandu-l pe fiul sotului tau?
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
DlGoe, utilizator
Nici n-ai cum, e vorba STRICT de un tata cu doi copii, frati consangeni (adica de tata) si de mama unuia dintre copii, fosta sotie a tatalui. Presupunand ca sotul ar deceda (Doamne fereste!), fiul tau ar veni la mostenirea ramasa dupa tata cu aceleasi drepturi ca fiul fostei sotii.

de venit, vine si sotia la mostenire.. asa ca drept ar cam avea daca s-ar intampla ca sotul sa decedeze inainte.

I
n prezent, eu si sotul avem impreuna un baietel, dar eu nu am nicio pretentie de acolo pentru copilul meu pentru ca acolo este dreptul primului copil al sotului, iar eu cu sotul avem grija sa ii oferim copilului nostru. Insa, dorim ca primul copil al sotului, cand va creste sa se bucure de ce i a lasat tatal lui si sa stie acest lucru. Nu ca mama sa vand si copilului sa nu ii mai ramana nimic. De aceea am intrebat daca exista aceasta posibilitate! Ca sotul sa i dea partea lui copilului ca sa incheie cu acel apartament dar cu conditia ca fosta sotie sa nu poata vinde imobilul si copilul sa dispuna de acest drept la maturitate.

inca o data, mergeti la notar, se lichideaza regimul matrimonial si tatal ii doneaza copilului cota sa. De donatie se va tine cont si pe viitor cand primul fiu va veni la mostenirea tatalui- deci pe viitor sa va ganditi si ce ii dati copilului vostru ca sa ramana al lui.
Nu are cum sa vanda apoi mama cota copilului, ca ii trebuie aviziul instantei
Poate vinde cota ei daca gaseste cumparator.

Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament dobandit in prima casatorie al3xn01 al3xn01 Buna ziua tatal meu inainte de casatoria mamei mele a mai fost casatorit , in timpul casatoriei are un baiat, a luat un apartament stil rate sau cum era pe ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt recăsătorită și soțul are 2 copii majori ... Druga mihaela Druga mihaela Buna seara, sunt recăsătorită și soțul are 2 copii majori și un ap dobandit cu fosta. Au hotărât să lase ap unuia dintre copii dar actele sunt inca pe ... (vezi toată discuția)