avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare

Bună seara!
În urma unei succesiuni, având hotărârea definitivă a instanței, pe un teren de 772 mp, aici fiind inclusă și o casă, domnul de la cadastru, după măsurarea lui, reiese o suprafață de 684 mp. Întrebarea mea este: intabularea se face după suprafața din hotărârea judecătorească sau a domnului de la cadastru?
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 13:30, 27 Februarie 2020
Exista un raport de expertiza (schita) la hotararea judecatoareasca? Din ce an este?
Tata a decedat, dar în timpul vieții avea deschis un proces de uzucapciune. Procesul s-a finalizat cu hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă.
Eu și fratele ne-am scos de la notariat certificat de moștenitor. La dosarul din procesul de uzucapciune este schița unui expert cadastral, agreat de instanță. În baza măsurătorilor făcute de acesta a reieșit 772 mp. Atât apare în decizia definitivă a instanței. Acum, noi ca să intabulam proprietatea, am apelat la o firmă de cadastru, care firmă a făcut ceva măsurători la acea proprietate cu ceva timp în urmă. A ieșit 684 mp. Noi avem schița cadastrală din instanță, 772 mp. Dilema este cum se procedează. Nenea de la cadastru ne bagă bețe în roate. Decizia instanței a fost comunicată nouă, primăriei și Oficiului de cadastru. Pe 772 mp. Certificat de moștenitor făcut în baza deciziei instanței, 772 mp. Ăsta cu cadastrul, încăpățânat, 684 mp.

Vladislav20 a scris:

Exista un raport de expertiza (schita) la hotararea judecatoareasca? Din ce an este?


Ca sa va dau un raspuns trebuie sa imi raspundeti la intrebare. Din ce an este sentinta? In ce an s-a facut prima masuratoare?
Sentința este dată în decembrie 2019 și una din măsurătorile d-lui de la cadastru a fost făcută prin 2017.
Dar intabularea nu se poate face în baza sentinței și a expertizei cadastrale? Mai este nevoie de o nouă remăsurare?

Vă mulțumesc frumos!
Cristinel Adam: Facebook. Siret, Suceava.
Daca masuratoarea s-a facut in 2017 atunci 100% este facut in sistem stereo70 (coordonate). Daca aveti expertiza la dosarul de la judecatorie intabularea se face in baza acelei expertize si schita de la dosar trebuie respectat cu sfintenie.
Daca aveti si raport de expertiza avizat de oficiul de cadastru atunci nu este necesar remasurarea imobilului. Cu o cerere solicitati oficiului de cadastru inscrierea in cartea funciara. Daca expertiza de la dosarul de la judecatorie nu este avizat de oficiul de cadastru atunci este necesar ca un topograf autorizat sa va intocmeasca un dosar. Dar ma repet, schita de la sentinta cu 772 mp se respecta la sfintenie.

Daca intre timp (pana v-au iesit actele de la judecatorie) s-au intabulat vecinii din jur si din cauza asta nu iese suprafata de 772 mp ci suprafata de 684 mp atunci se procedeaza conform art. 118 alin 3 din ODG 700.

``(3) Dacă la actualizarea bazei de date grafice se identifică în planul cadastral de carte funciară imobile
reprezentate cu suprapunere reală, inspectorul actualizează datele textuale referitoare la teren în
sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin completarea rubricii Observaţii cu menţiunea
“Imobil înregistrat cu suprapunere reală cu imobilul cu nr. cadastral . . . . . . . . . . /înscris în Cartea
Funciară nr. . . . . . . . . . .” şi întocmeşte referatul privind constatarea suprapunerii, care va fi aprobat de
inginerul şef. Menţiunea privind suprapunerea se face şi pe planurile de amplasament şi delimitare
aferente imobilelor suprapuse, aflate în arhiva oficiului teritorial.``

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare frauduloasa dupa decizie tribunal nefavorabila atinim atinim Buna ziua tuturor, Situatia pe care vreau s-o expun dezbaterii e urmatoarea. Am fost dati in judecata de vecini pentru o suprafata de 400mp. Dupa 5 ani de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere reala de terenuri Cristycheia Cristycheia Am un teren care are cadastru si este inscris in cartea funciara pe numele meu. Cadastrul si inscrierea in cartea funciara au fost facute de fostul ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza judiciara gresit Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara , In anul 2008, in urma unei actiuni de uzucapiune s-a dat o hotarare definitiva si irevocabila prin care eram pusi in proprietate de drept. Am ... (vezi toată discuția)