avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

Buna ziua! In situația decesului unei persoane care nu realiza venituri in tara, nefiind nici pensionar soția poate beneficia de ajutorul de deces dacă se afla in concediu de creștere copil?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: jurist2020 , utilizator 11:31, 28 Februarie 2020
ÎN CAZUL ÎN CARE PERSOANA DECEDATA ARE CALITATEA DE ASIGURAT INTR-O TARĂ A UNIUNII EUROPENE (lucrează cu forme legale) se aplică prevederile LEGII nr. 263/2010

PENTRU PERSOANE DECEDATE – ASIGURATE IN SISTEMUL PUBLIC LA DATA DECESULUI

Carte de identitate a solicitantului de ajutor deces, in original si copie.
Certificatul de deces al persoanei decedate in original si copie.
Dovada suportarii cheltuielilor de inmormantare, pe numele solicitantului de ajutor de deces, in original si copie (factura, chitanta).
Adeverinta de salariat la momentul decesului sau de incetare a contractului de munca pe motiv de deces, eliberata de unitatea angajatoare, pe numele persoanei decedate, in original.
Extras REVISAL (raport salariat), eliberat de unitatea angajatoare sau de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, pe numele persoanei decedate, in original.
Cerere pentru eliberarea ajutorului de deces si declaratie pe propria raspundere pentru suportarea cheltuielilor de inmormantare, completate de solicitantul ajutorului de deces, formulare obtinute si completate la Casa Judeteana de Pensii.


PENTRU PERSOANE DECEDATE – NEASIGURATE IN SISTEMUL PUBLIC LA DATA DECESULUI

(doar pentru rude gradul I ASIGURATE – sot/sotie, fiu/fiica)Carte de identitate a solicitantului de ajutor deces, in original si copie.
Certificatul de deces al persoanei decedate in original si copie.
Documente care atesta calitatea de ruda de gradul I a solicitantului de ajutor de deces cu persoana decedata – certificat de nastere, casatorie, in original si copie.
Dovada suportarii cheltuielilor de inmormantare, pe numele solicitantului de ajutor de deces, in original si copie, in original si copie (factura, chitanta).
Adeverinta de salariat eliberata de unitatea angajatoare, pe numele solicitantului de ajutor de deces, in original.
Extras REVISAL (raport salariat), eliberat de unitatea angajatoare sau de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, pe numele solicitantului de ajutor de deces, in original.
Cerere pentru eliberarea ajutorului de deces si declaratie pe propria raspundere pentru suportarea cheltuielilor de inmormantare, completate de solicitantul ajutorului de deces, formulare obtinute si completate la Casa Judeteana de Pensii.
Declaratie notariala a solicitantul ajutorului de deces din care sa reiasa ca decedatul nu a avut venituri la data decesului, iar solicitantul ajutorului de deces a avut in ingrijire persoana decedata si ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Deci, pentru ambele situații soțul supraviețuitor poate obtine ajutorul de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare dosar ajutor inmormantare lungus lungus imi poate spune cineva care sunt actele necesare completarii unui dosar pentru ajutor de inmormantare a unui pensionar? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces/inmormantare eu-florin eu-florin Buna seara, Tatal meu a decedat de curand, am depus actele pentru ajutorul de deces la firma unde lucra urmand ca maine sa ma duc sa ridic respectivul ... (vezi toată discuția)