avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Veniturile realizate din drepturi de proprietate ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală

Cod Fiscal - ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate....... h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală;
In baza acestui articol as dori sa stiu daca sunt scutit de CASS la veniturile obtinute pe un PFA din activitati cod 7112 ( Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea). Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 17:25, 6 Mai 2020
Buna ziua,
Nu sunteti scutit de CASS in calitate de PFA daca se depaseste pragul anual de 12 salarii minime
Buna ziua. Va multumesc pentru raspuns. Da realizez venituri sub cota de 12 salarii minime. Pe anul 2018 am completat Declaratia unica fara a trece nimic la CASS si am primit ca am de plata o suma reprezentand CASS. Am fost si la ei (ANAF) in Decembrie 2019, dar nu m-au lamurit trimitandu-ma de la un ghiseu la altul, pana am renuntat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum v-am precizat , in calitate de PFA, nu sunteti obligat la plata CASS daca realizati venituri sub pragul celor 12 salarii minime si nu mai aveti alte venituri ce se declara prin declaratia unica. Acele sume de plata CASS de care spuneti este posibil sa fie aferente anilor anteriori, poate altor venituri , trebuie clarificat acest lucru la ANAF.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-au fi emis Decizie de impunere pentru CASS pe 2018 echivalentul a 10% din 6xSalariul minim brut pe economie, fiindca nu ati atins plafonul de 12xsalariul minim si fiindca nu figurati ca salariat. Din pacate, pensionarii nu apar ca scutiti de la plata CASS in cazul in care veniturile realizate din activitati independente sunt sub nivelul plafonului minim, excepte facand doar veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala.
Vedeti prevederile art. 174 alin 18 CF
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
Alexandru Palaghia, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass Marinescu Lucian Marinescu Lucian Cod Fiscal - ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate....... h) persoanele fizice care ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica rectificativa gina.lucia gina.lucia Va rog..putin ajutor... Am avut anul trecut in declaratia unica Cap1- venituri realizate in sistem real 2017 si Cap2- venituri estimate in sistem real 2018 + ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mama octogenara obtine un venit din arenda, dobanzi ... dan_ dan_ Buna ziua! Mama octogenara obtine un venit din arenda, dobanzi bancare, chirie in quantum de 14000 Ron in anul 2019, conform declaratiei de venit. De ... (vezi toată discuția)