avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce trebuie sa cer: inscrierea in carnetul de munca ca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce trebuie sa cer: inscrierea in carnetul de munca ca am lucrat in grupa a II-a de munca sau eliberarea unei adeverinte care sa precizeze acest lucru ?

Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda apropiata care s-a pensionat recent. In perioada 1980 - 1994 a lucrat in grupa a II-a de munca (fotograf) dar acest lucru nu i-a fost inscris in carnetul de munca, in schimb a primit adeverinta de la fostul loc de munca (firma functioneaza si in prezent) care confirma ca pe perioada respectiva a lucrat in grupa a II-a, cu precizarea temeiului legal, respectiv Ordinele 50 si 125 din 1990. Casa de pensii insa nu i-a luat in considerare adeverinta respectiva pe motiv ca nu rezulta din documente ca a fost nominalizata de conducerea unitatii impreuna cu sindicatele sa isi desfasoare activitatea in grupa a II-a de munca. Oare ce ar fi de facut in situatia aceasta, se poate face ceva sa i se recunoasca perioada lucrata in grupa a II-a ? Ma gandeam sa facem actiune in instanta prin care sa cerem ca instanta sa oblige firma unde a lucrat sa-i inscrie in carnetul de munca perioada in care a lucrat in grupa a II-a, si-apoi sa mearga la casa de pensii cu carnetul de munca si sa-i ia in calcul perioada in care a lucrat in grupa respectiva (a II-a). M-am gandit bine, sau am gresit, ar fi alta varianta ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: cacenschivio_GL; , utilizator 20:04, 11 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta, corect : eliberarea unei adeverinte care sa precizeze ca a lucrat in grupa a II-a de munca.

Din Legea 263/2010 :
Dovada vechimii în muncă în grupa I și/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive.

Prin documente verificabile se înțelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă, precum și orice alte documente justificative.

În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.
Va multumesc mult domnule Cornel Vasile, dar am zis ca adeverinta are deja dar nu i-a fost luata in considerare de casa de pensii deoarece nu indeplineste conditiile prevazute de lege. Nu mai poate sa ceara alta adeverinta ca tot la fel ca prima va fi va fi bineinteles si n-am rezolvat nimic.. Deci, problema nu e rezolvata si care ar fi solutia sa i se ia in calcul grupa a II-a, asta m-ar interesa. Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce conditii nu le indeplineste?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adeverinta trebuie sa fie model anexa nr.14 din H.G.257/2011.
Actul administrativ emis de unitate: proces-verbal, decizie, hotărârea consiliului de administrație și a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă.

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)