avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce trebuie sa cer: inscrierea in carnetul de munca ca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce trebuie sa cer: inscrierea in carnetul de munca ca am lucrat in grupa a II-a de munca sau eliberarea unei adeverinte care sa precizeze acest lucru ?

Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda apropiata care s-a pensionat recent. In perioada 1980 - 1994 a lucrat in grupa a II-a de munca (fotograf) dar acest lucru nu i-a fost inscris in carnetul de munca, in schimb a primit adeverinta de la fostul loc de munca (firma functioneaza si in prezent) care confirma ca pe perioada respectiva a lucrat in grupa a II-a, cu precizarea temeiului legal, respectiv Ordinele 50 si 125 din 1990. Casa de pensii insa nu i-a luat in considerare adeverinta respectiva pe motiv ca nu rezulta din documente ca a fost nominalizata de conducerea unitatii impreuna cu sindicatele sa isi desfasoare activitatea in grupa a II-a de munca. Oare ce ar fi de facut in situatia aceasta, se poate face ceva sa i se recunoasca perioada lucrata in grupa a II-a ? Ma gandeam sa facem actiune in instanta prin care sa cerem ca instanta sa oblige firma unde a lucrat sa-i inscrie in carnetul de munca perioada in care a lucrat in grupa a II-a, si-apoi sa mearga la casa de pensii cu carnetul de munca si sa-i ia in calcul perioada in care a lucrat in grupa respectiva (a II-a). M-am gandit bine, sau am gresit, ar fi alta varianta ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: cacenschivio_GL; , utilizator 20:04, 11 Mai 2021
Pe cel dare deține arhiva unităților respective, el trebuie să vă elibereze adeverința respectivă, conform cerințelor Casei de Pensii, el trebuie să dețină ștate de plată, el trebuie să dețină documentele unității în baza cărora ați fost încadrat în grupa superioară de muncă (CCM, Decizii, Procese Verbale, alte documente prin care s-au stabilit locurile de muncă ale unității incluse în condiții deosebite de muncă, personalul care a lucrat acolo și timpul lucrat - procentul etc.). De cele mai multe ori acele documente nu vor fi prezentate, fie nu au fost întocmite (fiindcă s-a aplicat doar norma legală), fie nu se mai găsesc în arhive, fie le e lene deținătorilor arhivei să caute în acele documente. Proba, în instanță, o puteți face cu martori - foști colegi, șefi etc - precum și prin expertiză. Nu vă lăsați, câștigați sigur, fiindcă așa cum afirmați, vi s-au predat adeverințe, care fac dovada, doar că cei de la Casa de Pensii refuză să le ia în considerație. În cazul în care deținătorul arhivei vă eliberează adeverința, așa cum o solicită Casa de Pensii, iar aceasta nu dă curs cererii de recalculare a pensiei, atunci dați în judecată Casa de Pensii.
Va multumesc mult jurist 2020, apreciez informatiile si sfaturile dv. Sunt convins ca o sa-mi fie de folos. Toate cele bune va doresc. Doamne ajuta.
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2020
Pilu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc domnule Carp Mircea, apreciez mult ajutorul dv., toate cele bune va doresc.
Nu mai exista nimic,dar alti colegi au beneficiat de grupa fie a fost recunoscuta de Casa teritoriala de pensii ,fie de casa natinala de pensii ,fie de instanta,ma intereseaza daca inscrisul din carnetul de munca este legal Ord.50/90 pct.55 100% Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)