avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mutare minor in Germania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mutare minor in Germania

Buna ziua! Este adevarat ca, conform noului cod civil, daca eu m-am mutat in Germania si aduc cu mine fetita minora, in varsta de 9 ani, doar cu procura de calatorie, o pot inregistra cu domiciliul aici fara acordul tatalui?
Cel mai recent răspuns: KRMN2019 , utilizator 19:05, 8 Martie 2020
Daca procedati astfel, tatal se va putea prevala de dispozitiile Conventiei de la Haga (1980- rapire internationala) solicitand inapoierea minorului!
Demersul corect din partea dvs ar fi o actiune prin care sa solicitati stabilirea domiciliului minorei in strainatate, alaturi de dvs!
Am inteles ca dupa ce ajunge copilul aici il pot inregistra la primarie cu domiciliul la mine si pot sa depun in instanta in Romania cerere pentru custodie exclusiva.
Considerati ca este legal acest demers?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
dianagermania2020, utilizator
Da, va aflati in mare eroare.
Mergeti si discutati cu avocat daca vreti ceva serios si nu ceva aiurea.

Se va dispune trimiterea minorului in Romania daca procedati asa aiurea.
Sper ca nu a fost un avocat care nu a avut timp.de.dvs. si care v-a spus ceva care sa duca la alta concluzie decat cele afisate aici.

Bine macar ca ati intrebat aici...
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dar, atata timp cat este stabilit ca copilul are domiciliul la mama, iar eu m-am mutat cu domicliu, serviciu, absolut totul legal si inregistrez copilul la domiciliul meu de aici, apoi copilul merge la scoala aici, avand conditii mai bune decat in Romania; in plus, anunt tatal care este noul domiciliu al copilului, cu posibilitatea ca minorul sa poata fi vizitqt de carre tata, se mai poate numi asta rapire?
Omisiunea instantei de a individualiza in concret domiciliul minorului (contrar recomandarilor CSM), favorizează doar modificările locuinței copilului într-o arie georgrafică restricționată, cum este aria de competență a instanței, în timp ce o mutare la distanță mai mare (altă localitate în afara ariei de competență a instanței sau în străinătate) este de natură a afecta dreptul părintelui nerezident în a mai putea avea acces la minor și se admite cererea de înapoiere!
Părerea mea este să intentați întâi o acțiune având ca obiect stabilirea domiciliului minorei în străinătate și abia apoi să vă mutați, dar cum
apreciați!

Alte discuții în legătură

Procura, drept de vizita Anairam94 Anairam94 Mama fetei vrea procură sa iasă cu fata din tară pentru o săptămână. Întrebarea tăticului este, ce se întâmplă dacă mama nu respecta termenul ... (vezi toată discuția)
Procura Marcu.Cristina Marcu.Cristina Buna ziua.Fiul meu are 14ani și 7 luni.la vara vrea sa plece la fratele lui în Austria..și îmi trebuie procura de la tara lui pt a ieși din țară și ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)