avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere in perioada stimulentului de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere in perioada stimulentului de insertie

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire privind protectia salariatei la concediere in timpul perioadei in care aceasta primeste si stimulent de insertie.
Cf Oug 111/2010 actualizat in 2019:
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) și (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
(5) În situația prevăzută la art. 7 alin. (2), salariata/salariatul are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
(6) Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5).
Conform Art.2 alin.(b) din Oug nr. 111/2010, din ce deduc eu, salariata nu poate fi concediata mai devreme de 6 luni de la data la care copilul implineste 2 ani.
In practita, multi juristi spun ca salariata nu poate fi concediata in perioada in care aceasta primeste stimulent de insertie ( pana implineste copilul 3 ani sau chiar 3 ani si 6 luni), aducand in discutie acelasi articol 25 de mai sus.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
ionut.tudorache, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionut.tudorache , utilizator 15:52, 3 Martie 2020
Intr-adevar, salariatii aflati in plata stimulentului de insertie nu pot fi concediati, decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
Ok.
Am in vedere concedierea prin desfintarea postului.
Atunci ce a vrut sa spuna legiuitorul cu:
"(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate."
Eu inteleg ca prin art.25 alin 2 lit b de mai sus " b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) " face referire strict la perioada in care salariata este in crestere copil dar il intrerupe pe acesta pentru a primi stimulentul de insertie. Inteleg si mi se pare normal ca in aceasta perioada, pana cand implineste copilul 2 ani, sa nu poate fi concediata.
Dar de ce angajatorul ar fi obligat sa mentina o persoana la munca inca 1 an cand de fapt in lege apare intervalul de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
Dupa parerea dumneavostra la ce se refera acest intreval de 6 luni?
Aici mi-am prins urechile.
Daca nu ar fi acest alineat treaba era clara....
De la data incetarii CCC (revenirii la munca), se calculeaza acel termen - interdictia de concediere - , insa nu este aplicabil daca persoana in cauza se afla in perioada de plata a stimulentului de insertie.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzicere concediere pe perioada platii stimulentului de insertie Dragos Dimitrescu Dragos Dimitrescu Buna ziua, Care este termenul pana la care o salariata care beneficiaza de plata stimulentului de insertie nu poate fi concediata? (vezi toată discuția)
Concedierea in perioada stimulentului de insertie dupa legea intrata in 1.07.2017 Violeta89 Violeta89 Buna ziua, In 30 decembrie anul acesta ma reintorc la locul de munca in stimulent de insertie pana implineste copilul 3 ani,ma reintorc cu 60 de zile mai ... (vezi toată discuția)
Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)