avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract chirie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract chirie

Salutare! Va supun atentiei urmatoarea speta legata de un contract de chirie. In luna iunie 2019 am incheiat un contract de inchiriere (eu proprietar) cu un angajat al unei firme. in momentul in care am batut palma, am semnat un contract "standard" intre noi (proprietar, chirias + agentia) si am convenit ca ulterior sa il inlocuim cu unul mai "serios", astfel incat el sa aiba posibilitatea sa deconteze chiria la firma la care este angajat. Lunile au trecut, anul s-a terminat, nu am mai reusit sa inlocuim contractul, iar acum intentionez sa inchei contractul inainte de data expirarii. L-am notificat in scris ca doresc rezilierea contractului de chirie si eliberarea apartamentului la data X (peste 30 zile de la data notificarii), iar chiriasul ma someaza sa inlocuim contractul (asa cum am agreat initial) sau sa fac dovada inregistrarii acestia la ANAF, pentru ca plata chiriei a fost facuta direct de catre firma (in caz contrar as risca o amenda de 1500 lei?).
Din ce am inteles legat de contractele de inchiriere, nu mai exista obligativitatea inregistrarii acestora la ANAF, ci doar depunerea declaratiei unice privind venitul estimat, in termen de 30 de zile de la semnarea contractului (ceea ce am facut).
Intrebarile mele sunt legate de situatia legata de plata chiriei:
1. pot fi penalizat in vreun fel ca nu am inregistrat contractul la ANAF, iar chiriasul si-a decontat deja chiria?
2. pot fi obligat in vreun fel sa inregistrez acel contract acum? exista vreo penalizare in cazul in care refuz?
Va multumesc,
Alex
Cel mai recent răspuns: alex_element , utilizator 20:23, 12 Martie 2020
Voi incerca un raspuns:
-Trebuie facuta distinctie intre inregistrarea la organul fiscal a contractelor de inchiriere, care nu mai este obligatorie, si obligatia declararii la organul fiscal a veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor. Drept urmare, in cazul in care nu ati declarat respectivele venituri, in contextul pe care il descrieti mai sus, va puteti astepta ca respectivul chirias va sesiza organul fiscal iar dvs. veti ajunge sa platiti oricum impozitul si contributiile precum si dobanzile si penalitatile de nedeclarare. In cazul in care dvs ati facut declaratia veniturilor respective, in conditiile contractului agreat, ANAF nu poate sa va impuna penalitati pt ceva.
-Din cate stiu, cei ce deconteaza chiria platita unui proprietar persoana fizica, o fac in anumite conditii clar stipulate de catre angajator. Asadar, daca de la inceput (spuneti ca deja au trecut luni de zile) chiriasul nu a mai cerut si insistat sa inregistrati contractul respectiv la ANAF si sa-i dati una din copii, acesta ori nu deconta chiria ori nu avea vreo asemenea conditie (adica dovada prin contract inregistrat de catre organul fiscal) pusa de catre angajator)... El spune ca pana acum si-a decontat acea chirie, deci inclin sa cred ca (daca acest lucru e si adevarat) angajatorul nu i-a cerut nimic mai mult decat dovada unui contract (deci nu neaparat unul inregistrat/parafat de anaf).
-Sa puteti fi obligat sa inregistrati acum? Singurele obligatii (atat timp cat legea nu impune ceva anume) sunt cele stabilite prin contract. Asa cum am spus, inregistrarea nu mai este obligatorie, insa proprietarii fac respectiva inregistrare, la cererea chiriasilor sau doar ca asa vor (fiindca e si in interesul lor in anumite cazuri). Iar cand inregistreaza, o fac in termen de 30 de zile de la semnarea contractelor, asa stiam. Nu cunosc daca mai poti inregistra un contract care s-a derulat deja mai mult de 30 de zile... posibil insa sa se si se poata, puteti intreba la anaf.
-Ati spus totusi ca, inca de la inceput, ati convenit a redacta ulterior un alt contract, mai "serios" (ca sa folosesc aceleasi cuvinte) iar chiriasul v-a transmis ca vrea asta tocmai pentru a-i folosi la decontare. Probabil, in intelegerea sa, era de la sine inteles ca dvs trebuia sa il si inregistrati. Doar si numai asta, din punctul meu de vedere, inseamna ca nu ati procedat deloc corect, ca ati gresit in fata sa. Fie si doar moral.
Nustiu amanuntele care au dus la pozitia dvs de acum, adica cea in care doriti sa reziliati unilateral contractul existent si aflat in derulare (cel ce a ramas, ala "standard" de la inceput), deci nustiu daca aveti si alte motive pentru care doriti rezilierea sa. Nu pare insa deloc corect/normal/moral sa incercati sa procedati astfel, decat doar daca realmente exista motive serioase (neplata, distrugeri, etc).
Iar chiriasul va "someaza" cu diverse, tocmai fiindca se considera total nedreptatit in conditiile in care dvs doriti acum rezilierea.
Daca persoana respectiva a fost un chirias corect pana acum, atitudinea dvs a fost si este total incorecta. Iar daca nu a fost poate chiriasul perfect, dvs oricum ati gresit cu ceva, fie si doar prin nepasarea in fata cererii sale initiale.
Cu intarziere revin cu un raspuns.

Am declarat venitul in termen, prin urmare nu am nicio grija in acest sens.
In ceea ce priveste contractul "serios", am avut toata deschiderea pentru semnarea acestuia, dovada fiind si schimburile de e-mail-uri si mesaje prin care il intrebam cand rezolvam si primeam acelasi raspuns, prin care amanam intruna.
La un moment dat, am considerat ca devin penibil, asa ca am renuntat. Am considerat ca era in interesul lui sa facem acel contract si, vazand ca tot amana, m-am gandit ca a gasit o alta portita pentru decontare.
Motivul pentru care doresc incetarea colaborarii consta in neseriozitatea lui in a se achita de datorii (chirie si facturi) si observ ca ma amenintata cu amenzi si reclamatii ca o forma de razbunare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de inchiriere (mai complicat) aditza26 aditza26 Se da urmatoarea situatie: Eu sunt chiriasul unei garsoniere in Bucuresti si angajat la o firma cu sediul in Ploiesti. Firma a inchiriat aceasta garsoniera ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de închiriere mihaela.ion mihaela.ion Bună ziua, În cazul în care există un contract de închiriere pe perioadă nedeterminată cu plata chiriei la zi, are voie proprietarul să pună spațiul ... (vezi toată discuția)
Notificare reziliere contract de inchiriere carabusdemai carabusdemai sunt chirias intr-un imobil si doresc rezilierea contractului inainte de termen. clauza din contract(inregistrat la organele fiscale) ne obliga atat pe chirias ... (vezi toată discuția)