avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de închiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de închiriere

Bună ziua,
În cazul în care există un contract de închiriere pe perioadă nedeterminată cu plata chiriei la zi, are voie proprietarul să pună spațiul respectiv spre închiriere, fără să anunțe actualul chiriaș, să aducă potențiali chiriași în incintă în lipsa chiriașului actual, în vederea rezilierii contractului la terminarea lunii, dar fără a informa în prealabil actualul chiriaș despre tot acest demers?
Menționez că actualul chiriaș este extrem de serios și responsabil, chiria a fost plătită corect și punctual de fiecare dată, a menținut spațiul în perfectă ordine și curățenie. Deci nu există nici un motiv de reziliere a contractului de închiriere imputabil chiriașului.
Proprietarul a pus anunț pentru închiriere pentru o sumă mai mare decât chiria actuală.
Vă rog să îmi spuneți ce este de făcut în acest caz.
Ce opțiuni are chiriașul în situația dată, când nu a primit nici măcar un preaviz, și este pus în fața faptului consumat, fără a i se da măcar timp să își găsească o alternativă, un alt spațiu?
Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023
mihaela.ion, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:27, 15 Ianuarie 2023
Puteți rămâne 60 zile de la preaviz fără probleme,legal asta e termenul.Acest termen e prevazut în lege,dacă e prevazut altfel in contract este o clauza abuzivă și nu puteți fi evacuat mai devreme.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023
mitabiciclista, utilizator
Locatorul nu are dreptul legal sa patrunda in locuinta inchiriata fara acordul si informarea prealabila a locatarului
Incercati sa solutionati amiabil cu locatorul
Am vorbit cu chiriașul în cauză și mi-a spus că de fapt are încheiat un contract de comodat cu proprietarul, deci nu un contract de închiriere.
Contractul de comodat este încheiat pe perioadă nedeterminată.
Scopul acestui contract de comodat a fost stabilirea sediului social la acea adresă, spațiul servind ca service auto.
Proprietarul nu a dorit contract de închiriere, pentru a nu fi obligat să îl înregistreze la ANAF și deci să plătească impozit.
Confirm definiției unui contract de comodat, acesta reprezintă o închiriere fără plată, o dare în folosință a spațiului fără a percepe chirie, ci doar plata cheltuielilor de întreținere.
Cu toate acestea, proprietarul i-a cerut chiriașului plata unei chirii de mai mult de 1000 lei/lună.
Acum a pus anunț pentru închirierea spațiului respectiv pentru 2500 lei/lună, spunând că va încheia contract de închiriere.
În definiția contractului de comodat se specifică faptul că proprietarul poate încheia ușor contractul chiar și înainte de termen. Dar trebuie să conteze faptul că este ilegal ca proprietarul să perceapă chirie când este vorba de o dare în folosință a spațiului către locatar fără plata unei chirii, ci doar a cheltuielilor de întreținere.
Ce se poate face?
lasand la o parte treaba cu evaziunea fiscala care e o treaba separata, proprietarul poate notifica oricand incetarea contractului de comodat.
as zice sa se intelega pt o chirie mai mare si sa ramana acolo, de data asta cu contract de inchiriere.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat imobil adriana__b adriana__b Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator? O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract de cedare folosinta spatiu Bettina87 Bettina87 Buna ziua, - Daca fac un contract de cedare folosinta spatiu cu proprietarul spatiului trebuie sa inregistram acest contract la un notar, avocat sau la alte ... (vezi toată discuția)