avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Accize, alte taxe Fondul de handicap legea 448/2006 actualizata
Discuție deschisă în Accize, alte taxe

Fondul de handicap legea 448/2006 actualizata

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca o societate cu peste 50 de salariati datoreaza fond de handicap in cazul in care a incadrat in munca cel putin 4% din nr mediu de salariati, persoane care detin decizii de la casa de pensie care atesta ca acestea au invaliditate grad 3.
Aceste persoane nu detin certificat de handicap, dar detin decizii de invaliditate grad 3 si conform art 77 (2) sunt considerate persoane cu handicap in contextul incadrarii in munca. Legea 448/2006 actualizata prevede ca:
ART. 77 (2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
ART. 78 (1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București. (2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Mentionam ca inspectorul ANAF care a venit in control interpreteaza legea diferit, in sensul ca DACA SALARIATUL NU DETINE CERTIFICAT DE HANDICAP atunci nu poate fi considerat ca si persoana cu handicap in contextul incadrarii in munca cu toate ca salariatul are decizie de incadrare in gradul 3 de invaliditate, contrazicand clar art 77 (2).
Cu toate acestea, ANAF pentru a obliga societatea sa schite niste sume imense pe ultimii 2.5 ani, interpreteaza legea eronat.

Rog ajutor.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 09:51, 9 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contestati procesul verbal in termenul legal si se va ajunge in instanta de judecata care va va da dreptate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma i-am convins ca vor pierde si au renuntat la idee. Au intrepretat asa cum e normal.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control anaf fond handicap - persoane cu invaliditate grad 3 vasilemb vasilemb Buna ziua, Urmare a unui control privind fondul de handicap si a incadrarii in munca a persoanelor cu invaliditate grad 3, am primit acest raspuns de la ... (vezi toată discuția)
Persoane cu handicap ani355 ani355 Bună ziua, Avand în vedere prevederile Legii 448, prin care angajatorii care au cel puţin 50 salariaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap, am ... (vezi toată discuția)
Interpretare art. 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Va solicit punctul de vedere cu privire la interpretarea Art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor ... (vezi toată discuția)