avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoane cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoane cu handicap

Bună ziua,
Avand în vedere prevederile Legii 448, prin care angajatorii care au cel puţin 50 salariaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap, am o întrebare:
Angajatorul poate angaja 2 persoane care au dobandit pensie de invaliditate gradul III, urmand să fie scutit de obligaţiile prevăzute la art.78 din lege?


Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:55, 29 Aprilie 2014
Da, este perfect legal acest lucru.
Pensionarii de invaliditate gradul III sunt asimilati persoanelor cu handicap, strict in sensul incadrarii in munca, pentru calculul contributiei la fondul persoanelor cu handicap.


Legea nr. 448/2006:

ART. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.

ART. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute la lit. a). .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare art. 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Va solicit punctul de vedere cu privire la interpretarea Art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor ... (vezi toată discuția)
Definitia "locului de munca" in contextul art 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: (1) in sensul art. 16 alin. ... (vezi toată discuția)
Fondul de handicap legea 448/2006 actualizata vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o societate cu peste 50 de salariati datoreaza fond de handicap in cazul in care a incadrat in munca cel putin 4% din nr ... (vezi toată discuția)