Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diferente testament sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diferente testament sau donatie

Buna ziua,

Vecina mea are o dilema si vreau sa o ajut. Ea are un apartament pe numele ei si nu are copii. I-a mostenit partea sotului (care a decedat), iar rudele lui au renuntat la orice pretentie.
In ultimii 4 ani a facut un testament (sau contract de mostenire) cu o vecina care sa o ingrijeasca pana la decesul ei (are 81 de ani) si sa ii lase apartamentul.
Totul a fost in regula pana acum o saptamana cand vecina i-a cerut sa ii faca act de donatie intr-o saptamana, altfel renunta la intelegere. Precizez ca vecina mai are o nepoata de frate, dar nu are nicio treaba cu casa, e si plecata din tara, iar vecinei ii e teama ca o sa revendice ea, desi sunt sanse minime.
Vreau sa intreb daca la donatie poate sa puna aceleasi clauze ca si in testament sau e mai riscant?
Care solutie ar fi mai buna pentru ambele parti?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:49, 10 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista contract de mostenire.
Testamentul este o dispozitie pentru cauza de moarte ("las averea mea lui X"). Nu este act de proprietate, iar dupa decesul persoanei trebuie dezbatuta succesiunea.

In cazul contractului de donatie, fara nicio clauza, proprietatea se transmite imediat, de la momentul semnarii contractului.
Daca se stipuleaza o clauza de uzufruct viager, vecina poate locui in imobil cat traieste, iar intrarea in posesie deplina se face dupa decesul acesteia, nemeifiind necesara dezbaterea succesiunii.
Uzufructul viager presupune doar dreptul de a folosi si a locui in imobil. Nu inseamna si obligatia de intretinere.

Daca vecina doreste sa fie ingrijita si intretinuta, se incheie un contract de intretinere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici testamentul și nici donația nu sunt o soluție dacă bătrâna vrea să fie întreținută. Dacă donează casa și omite să treacă clauză de uzufruct viager, poate fi scoasă în stradă.

Cum vi s-a spus mai sus, să anuleze testamentul, și să încheie la NOTAR un contract cu clauză de întreținere.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2020
Dapix, utilizator
Contract de donatie cu clauza de intretinere ? Si vecinei ii e teama sa nu o dea afara, dar si doamna care o ingrijeste ii e teama ca daca moare ea inaintea vecinei copiii ei nu mai mostenesc nimic. Mentionez ca vecina mea are bani, ii da doamnei sa ii cumpere ce are nevoie, dar doamna sa o ajute la treburile casnice, sa o duca la doctor cu masina, sa o ajute cand face baie etc.
Contract de intretinere!!!
Contract de intretinere. Simplu.
Nu "cu clauza de intretinere".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua..dețin o proprietate care este moștenită de la părinți ... costel01 costel01 Buna ziua..Dețin o proprietate care este moștenită de la părinți și în prezent locuiesc cu o persoană care are grijă de mine,care imi cumpara ce am ... (vezi toată discuția)
Buna seara! o batrana care are sotul si copiii ... Mona-Claudia Mona-Claudia Buna seara! O batrana care are sotul si copiii morti, dar are colaterali (frate si sora cu ai lor copii) si un nepot minor dupa copilul ei mort, poate face ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! am facut un testament olograf unor prieteni . precizez ... CRIMO CRIMO Buna seara ! Am facut un testament olograf unor prieteni . Precizez urmatoarele . Nu am parinti , numai am sot , nu am copii . Am niste rude , de la ... (vezi toată discuția)