avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Teren arabil in arenda
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Teren arabil in arenda

Buna ziua am urmatoarea intrbare
Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera pretul cerut ,pret pe care il ofera alt cumparator
Problema este ca nu pot sa il vand decat cu aviz mapn
contractul ramane in picioare si cu noul proprietar? Asta este intrebarea
Ce as putea face, caci cumparatorul meu nu accepta?
Conform art. 1731 C.civ. „Vânzarea bunului cu privire la care există un drept de preempțiune legal sau convențional se poate face către un terț numai sub condiția suspensivă a neexercitării dreptului de preempțiune de către preemptor”.
Astfel, un asemenea contract indeplineste conditiile de fond pentru încheierea sa valabilă, dar va fi afectat de condiția mai sus amintită. Puteți trimite însă în acest caz o notificare scrisă cu confirmare de primire preemtorului și în cazul în care acesta nu accepta oferta sau nu răspunde în termenul legal veți putea dovedi îndeplinirea condiției de neexecutare a dreptului de preemțiune.
In Legea 17/2014 este stabilit ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman (prin Agentia Domeniilor Statului,), in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Acum, in noul proiect de lege, se modifica aceasta ordine de preemptiune astfel: coproprietari si rude pana la gradul I, apoi arendasi, urmati de statul roman (prin Agentia Domeniilor Statului, ) si de proprietarii de terenuri agricole vecini.


Aveti in vedere faptul ca, pentru terenurile situatuate in extravilan, este necesar sa fie intrunite in mod cumulativ cerintele prevazute la art. 3, 4 ,si 9 din legea 17/ 2014.

(anume detinerea de cadastru, intabulare, inscrierea in rolul fiscal, ofera de vanzare sa fie afisata, respectarea dreptului de preemptiune, obtinerea avizelor aferente).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Donație teren extravilan, se aplică legea 17/2014? nea_marin nea_marin Bună ziua, Din informațiile pe care le-am găsit eu, donațiile nu fac obiectul legii de mai sus însă notarul pe care l-am consultat mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)