avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata dividende

Buna seara,

Va deranjez cu cateva intrebari legate de subiectul dividende:
1. Daca incasez in 2020 dividende aferente anului financiar 2018, la ce plafon ma raportez pentru evitarea contributiei de 10% la CASS, 22800 lei sau 24960 lei?
2. Pot face plata dividendelor defalcat?
- 10.000 lei cash cu dispozitie de plata
- restul sumei prin transfer bancar
3. Din momentul incasarii dividendelor, daca depasesc plafonul de indicat de voi (22800 lei sau 24960 lei), cat timp am la dispozitie sa depun delcaratia unica?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Spor!

Mihai
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:50, 16 Martie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca faceti plata drepturilor cuvenite sub forma de dividende in 2020, va veti raporta la salariul minim din 2020 si plafonul va fi 12 x 2230 lei. Declaratia unica (daca trebuie sa platiti cass) o veti depune in maxim 30 de zile de la data de cand incasati venitul.
Pentru venitul sub forma de dividende se plateste doar cass daca e cazul.
Da, prima parte in numerar si diferenta in cont.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de 30 zile de la incasarea dividendelor nu exista.

Aici gasim cand se depune declaratia unica (DU):

[ link extern ]



Termenul de depunere a declaraţiei
1. Declaraţia se depune:
- până la data de 15 martie inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;
- până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat și definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;
- până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinaţia unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual
impozabil/câştigul net anual impozabil stabilit potrivit art.123 alin.(3) din Codul fiscal, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii
şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
2. Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei
bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.



Deci, termenul de depunere a DU pentru divedendele incasate in 2020 si a caror suma depaseste plafonul de 24.960 lei este 15.03.2021.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2020
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Taxe venituri extrasalariale claudius022 claudius022 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu informatii cu privire la taxele pe veniturile extrasalariale? Sunt angajat full time (programator) iar pe langa asta am si ... (vezi toată discuția)
Magazin online emma.dn97@yahoo.com emma.dn97@yahoo.com Buna ziua. Doresc sa îmi deschid un magazin online de haine, mai exact pe Facebook și Instagram. As vrea sa înființez și o firma pentru ca totul sa fie ... (vezi toată discuția)