avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Munca de acasa si izolarea la domiciliu
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Munca de acasa si izolarea la domiciliu

In timpul izolarii de 14 zile la domiciliu( avand contact direct cu o persoana care vine din zona galbena) si fiind inregistrat la DSP in aceasta situatie, pot sa lucrez de acasa daca angajatorul imi permite?
Este o situatie in care sunt indeplinite simultan ambele conditii:stau izolat ca sa respect reglementarile in vigoare, dar in acelasi timp desfasor activitatea profesionala.
In acest caz consider ca ar trebui platit salariul pe perioada celor 14 zile de izolare in loc de concediu medical.
Intr-adevar, situatia descrisa indeplineste ambele conditii
Puteti presta o activitate remunerata la domiciliu , daca acitivitatea este de asa natura, iar angajatorul isi exprima acordul, in acest sens.

Salariatii cu munca la domiciliu isi vor stabili singuri programul de lucru.

Angajatorilor le revine dreptul de a verifica salariatii cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

Angajatorul isi rezerva dreptul de a efectua controlul activitatii salariatului, prin vizite la domiciliul acestuia, in fiecare zi de luni intre orele 8,00 si 10,00.

Pe langa elementele naturale ale unui contract individual de munca, cel al salariatului care isi desfasoara activitatea profesionala la domiciliu va contine si prevederea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu.

In contractul sau individual de munca se va include si programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului.

Atentie si la faptul ca un contract individual de munca la domiciliu trebuie sa contina si prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Art. 108. – (1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

(2) In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.

(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

Art. 109. – Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;

b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;

c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.


Art. 110. – (1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la domiciliu Lielena Lielena Ce conditii trebuie sa indeplineasca un salariat pentru a lucra la domiciliu? Salariatul e navetist si uneori conditiile meteo fac ca trenul sa intarzie si ... (vezi toată discuția)
Contract munca la domiciliu danaeconomist danaeconomist Pentru un contabil care are incheiat contract de munca cu o societate la care tine contabilitatea , dar nu lucreaza la sediul firmei ci acasa , se poate ... (vezi toată discuția)
Cerere lucru de la distanta dumiel dumiel buna ziua As dori sa stiu daca exista o modalitate de a solicita conducerii societatii sa lucrez remote.Trebuie sa plec din tara 3 saptamani ;lucrez in ... (vezi toată discuția)