avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu plătit 75 la suta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu plătit 75 la suta

Buna ziua ziua ,care sunt formalitățile pentru a putea beneficia de concediu plătit 75 % pe timpul cat copii sunt lăsați acasa de la scoala in contextul corona virusului
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 21:24, 18 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul , însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit legii.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pasi:

1)Salariatul va proceda la depunera unei cereri însoțite de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi (dacă acesta refuză sau dacă sunteți divorțată, depuneți o copie de pe hotărârea de divorț, arătând că sunteți părinte rezident).

2. Angajatorul va trebui să consimtă, aplicând pe cerere rezoluția "de acord" si va stabili numarul de zile (am citit zilele trecute legea si am observat ca nu prevede), va calcula indemnizația pentru fiecare zi liberă acordata (75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare).
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 19 sefu2509 sefu2509 Buna ziua, Doresc un raspuns concludent la situatia specificata mai jos, care sa ma ajute sa inteleg aplicarea legii 19/2020 prin aplicarea acelui procent ... (vezi toată discuția)
Zilel libere supraveghere copil valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Am o salariata care are copil de 4 ani, care este inscris in invatamantul preuniversitar. Sotul salariatei este profesor la o unitate de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! as dori sa stiu daca se acorda zile libere pt parinti ... MMirelaCornelia MMirelaCornelia Buna ziua ! As dori sa stiu daca se acorda zile libere pt parinti ai caror copii sunt in online datorita ratei de vaccinare a profesorilor de sub 60 %? Si ... (vezi toată discuția)