avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical copil bolnav
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical copil bolnav

Numele meu este Maria si am doi copii in varsta de 3 si 6 ani.Cate zile de concediu medical imi poate acorda medicul de familie mie, ca si asigurat in decursul unui an calendaristic si cate zile de concediu medical pentru fiecare copil bolnav in varsta de pana la 7 ani ? Am in vedere faptul ca toate concediile medicale se contabilizeaza la casa judeteana de pensii pe codul meu numeric personal.Adica,numarul de zile acordate pentru ingrijirea copilului bolnav imi diminueaza mie, in calitate de asigurat,numarul de maxim 45 de zile acordate de catre medicul de familie in decursul unui an calendaristic?

Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
dacibeze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 20:11, 11 Decembrie 2009
Buna ziua,
conform OUG nr.158/2005:"(1) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, pentru fiecare tip de afecţiune, este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotit din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 90-a zi concediul se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale."
In ceea ce priveste concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav, tot aceasta ordonanta specifica:"ART. 29 Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant."
Zilele de cm pentru copil bolnav si cele pentru dvs se contabilizeaza separat.
@Kitte Te rog frumos sa/mi arati si mie cadrul legal care spune ca se contabilizeaza separat zilele de cm cod 09 cu cele pentru mama personal.

Toate aceste certificate de acorda pe acelas CNP iar legea nu prevede ca se calculeaza separat.Se vor calcula impreuna in cele 45 de zile acordate de medicul de familie in perioada de 12 luni.
Pentru lamuriri certe utilizatorul interesat sa sune la Casa de asigurari de sanatate de care apartine, la comisia de validare a certificatelor medicale care au o metodologie de verificare bine stabilita.
Kitte a scris:

Zilele de cm pentru copil bolnav si cele pentru dvs se contabilizeaza separat.

Cand a spus asta, s-a referit la faptul ca daca mamei i se cere o adeverinta cu concediul medical pe ultimele 12 luni, in acesta adeverinta nu se evidentiaza concediul de maternitate si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.
Exprimarea nu a fost cea corecta. Nu e vorba de contabilizare ci de evidentiere separata a acestor zile.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Imi cer scuze, nu mi-am dat seama ca se poate interpreta gresit ce am spus.
Ma refeream la faptul ca cele 45 de zile pentru ingrijirea copilului bolnav nu se scad din zilele de medical la care are dreptul mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni? mos_gerila2004 mos_gerila2004 as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda. (vezi toată discuția)
Concediu medical ingrijire copil bolnav cu varsta de 2 ani si 2 luni miranic miranic Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca medicul de familie imi poate elibera concediu medical pentru ingrijirea fetitei mele care are 2 ani si 2 luni si a fost ... (vezi toată discuția)
Adeverinta salariat cu concediile medicale anapel anapel Buna ziua, am efectuat 22 zile CM pentru ingrijirea copilului bolnav si 61 ale mele. Pe adeverinta vad ca le cumuleaza, avand un total de 83 zile CM. Eu am o ... (vezi toată discuția)