avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic invatamant privat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic invatamant privat

Pentru o gradinita care si-a suspendat activitatea si vrea sa "apeleze" la somaj tehnic, dar nu are resurse financiare, (parintii nu mai platesc taxa in aceasta perioada) , daca situatia dureaza mai mult de 2 luni, ca sa nu cumuleze datorii privind plata retinerilor salariale (pe care nu are cum sa le recupereze ulterior, veniturile lunare abia acopera cheltuielile lunare), poate sa renunte la somaj tehnic?
Angajatii pot intra in concediu fara plata dupa ce au primit 1-2 luni somaj tehnic? Ce poate face un anagator care nu-si permite un somaj tehnic mai mult de 2 luni , dar totusi ramane in imposibilitatea de a functiona?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:53, 30 Martie 2020
1. Angajatii pot intra in concediu fara plata, in acest sens depun o cerere de acordare a acestuia.
sau
2. Angajatii pot fi concediati si apoi sa beneficieze de indemnizatia de somaj, in baza Legii 76/2002.
Chiar daca am beneficiat 1-2 luni de somaj tehnic? Nu suntem obligati sa-i "pastram" minim 6 luni?
Nu aveti nicio obligatie in acest sens.
In cazul nostru, activitatea a fost suspendata , dar nu era decretata stare de urgenta. Somajul tehnic se acorda doar pentru perioada in care este decretata starea de urgenta. Daca nu o sa mai fie stare de urgenta dupa data de 14 aprilie, dar unitatile de invatamant nu vor avea voie sa functioneze, mai avem dreptul la somaj tehnic? Totusi, nu este vina noastra ca nu putem functiona, cum o sa suportam salariile? Parintii nu sunt dispusi sa achite nici macar 25% si atunci ar trebui sa concediem salariatii. Este prevazuta in lege o astfel de situatie, eu nu am gasit nimic referitor la asa ceva.
Multumesc!
.. Somajul tehnic se acorda doar pentru perioada in care este decretata starea de urgenta..


Total eronata aceasta afirmatie .... Somajul tehnic se acorda si pentru perioada in care nu este decretata starea de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic de la instituirea stării de urgență Dani1993 Dani1993 Pe data de 16 martie a fost instituită starea de urgență. Angajatorul nu a suspendat contractul de munca si nu a băgat angajații in somaj tehnic (Este ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia ca angajat de șomaj tehnic in condițiile de mai jos? dianaiovu dianaiovu 1) am lucrat 1 luna la locul precedent de munca 2) am lucrat doar 2 săptămâni la locul actual de munca după care s-a dat starea de urgentă și toți ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic si concedii (medicale,de odihna, fara plata) EmiliaIoana EmiliaIoana Buna ziua. Societatea noastra va intra in somaj tehnic pentru o perioada de 30 zile calendaristice (luna aprilie). 1. In aceasta situatie, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)