avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Concediu copil covid 19
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Concediu copil covid 19

Buna ziua! Am si eu o problema daca pot sa o numesc asa. Eu am o firma noua destul de mica, 10 angajatii in instalatii sanitare! Un contractor nu mi a platit o suma considerabila a unei lucrari deci pot sa spun ca in momentul de fata sunt si dator la stat pana imi recuperez paguba!
Unul din angajati doreste sa stea acasa cu copilul iar eu sa ii platesc cei 75%. Am inteles ca acesti bani iti sunt dati de catre stat dar pana la sfarsitul anului fiscal eu trebuie sa ii returnez, deci practic eu platesc. In situatia de fata nu imi permit inca un minus. Am discutat cu angajatul sa isi i-a concediul de odihna o sapt si cateva zile de fara plată daca mai este necesar.Nu doreste. Contabila mi a spus ca am si varianta de al baga in somaj dar nu tehnic. Cu el nu ajung la nici un acord( este si rea vointa). Ma poate obliga cumva sa il bag in acest concediu? Ce alte optiuni as avea?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 02:47, 27 Martie 2020
Măsura șomajului tehnic aparține angajatorului din motive economice - iar situația de acum e generatoare de blocaje. Îl puteți trimite în șomaj tehnic dacă nu mai aveți activitate sau dacă o aveți redusă. Indemnizația de 75% o primiți de la Stat (șomajul tehnic e o cauză de suspendare a contractului de muncă), Cine v-a spus că trebuie să returnați suma statului (a indicat și actul normativ)? Concedierea angajatului urmează o altă procedură (trebuie să- dați preaviz de 20 zile lucrătoare și să i le plătiți, plus toate drepturile salariale la zi). În situația expusă dumneavoastră sunteți în imposibilitate de plată. Cum să-l trimiteți în concediul de odihnă, (pe care i-l puteți da) din moment ce pretindeți că nu puteți să-l plătiți? În ceea ce privește obligarea salariatului ca să-și ia concediu fără plată, asta e opțiunea sa, trebuie acordul părților.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
ali0908 a scris:
Unul din angajati doreste sa stea acasa cu copilul iar eu sa ii platesc cei 75%. Am inteles ca acesti bani iti sunt dati de catre stat dar pana la sfarsitul anului fiscal eu trebuie sa ii returnez, deci practic eu platesc.

Dle Ali, nu ati inteles, initial dvs platiti salariu redus la 75% catre salariatul care sta acasa si ulterior, recuperati suma de la stat, urmand procedura legala.
Puteti sa lecturati in acest sens:
LEGE nr. 19 din 14 martie 2020
privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 30 din 18 martie 2020
pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
HOTĂRÂRE nr. 217 din 18 martie 2020
pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ


ali0908 a scris:
Cu el nu ajung la nici un acord( este si rea vointa). Ma poate obliga cumva sa il bag in acest concediu? Ce alte optiuni as avea?

Cat priveste ajungerea sau nu la un acord, ce putem spune? Este dreptul lui, al salariatului, dupa cum statul a hotarat sa sustina parintii si copiii. Nu comentam daca legea e buna sau proasta, asta e situatia.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2020
trandafir2, moderator
Va multumesc pentru raspuns!
Poate nu am inteles eu.Sa va spun ce am inteles eu si de ce am inteles asa. Am inteles ca eu platesc angajatului cei 75% imi recuperez banii de la stat dar pana la sf anului fiscal trebuie sa ii inapoiez, deci practic statul ma ajuta acum imprumutandu-mi acesti bani dar ii doreste inapoi.
De unde am dedus acest lucru, poate gresesc:
La aceasta lege articolul 7 spune asa:
"Pana la inchiderea anului fiscal, sumele datorate potriv alin 1 vor fi inapoiate fondului de garantare din bugetul de stat,dupa caz,potrivit unei proceduri stabilite prin hotarare a Guvernului."
Am inteles gresit? Va multumesc anticipat pt raspuns.
"... fondului de garantare din bugetul de stat ..."
Dvs nu gestionati nici fondul de garantare, nici bugetul de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pt. zilele libere platite parintilor in perioada pandemiei de coronavirus? legea nr.19/2020 iolanda15 iolanda15 Va rog sa ma lamuriti. Indemnizatia prevazuta de Legea 19/2020 pentru acordarea unor zile libere platite pentru supravegherea copilor in perioada suspendarii ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Zsuzsana Zsuzsana Persoanele cu handicap aflate in somaj tehnic nu mai au scutire de la plata impozitului? In urma calculului angajatorul a retinut pe langa contributia la CAS, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ancapop85 ancapop85 Buna ziua. Ce tip de firme afectate beneficiaza de suportul statului? As fi interesata de pasii de urmat pentru trimitere in somaj tehnic. Va multumesc! (vezi toată discuția)