avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Somaj tehnic

Buna ziua.
Ce tip de firme afectate beneficiaza de suportul statului?
As fi interesata de pasii de urmat pentru trimitere in somaj tehnic.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 20 Martie 2020
1. Angajații tuturor firmelor afectate pot beneficia de șomajul tehnic (art.53 Codul muncii - „(1) – Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.”).
2. Pe durata șomajului tehnic angajații primesc o indemnizație de 75% din salariul de bază. Despre documentațiile (deciziile de suspendare a contractelor de muncă, declarația pe proprie răspundere, docucumentele fininaciar-contabile etc.) pe care trebuie să le depuneți la A.J.O.F.M., vă puteți adresa direct acestei instituții. Documentațiile le puteți depune și on-line.
În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua AndreeaMirabela AndreeaMirabela Lucrez la o firma un SRL unde suntem un total de 3 angajati.Angajatorul de pe data de pe data de 30.03 vrea sa inchida firma si sa ne trimita acasa din cauza ... (vezi toată discuția)
Plata in somaj tehnic marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Cum este remunerat in momentul de fata somajul tehnic? (vezi toată discuția)
Angajatii horeca OLIVIA_L OLIVIA_L Buna! Imi poate spune cineva ce solutii de protectie sociala exista pentru angajatii hotelurilor care se inchid? Multumesc mult! (vezi toată discuția)