avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... O persoane aflata in zile libere plătite pentru unul ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

O persoane aflata in zile libere plătite pentru unul dintre părinți, conform HOTĂRÂRII nr. 217 din 18.03.2020, in perioada vacantei de primavara trebuie sa faca cerere de concediu fara plata?

Speta:
O persoane se afla in situatia zile libere plătite pentru unul dintre părinți, conform HOTĂRÂRII nr. 217 din 18 martie 2020, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020.
Dar, se apropie perioada vacanței de primăvară: 4 – 21 aprilie 2020, stabilita prin Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3191/2019 din 20 februarie 2019, privind structura anului școlar 2019-2020.
In conditiile in care, conform art.1, din HOTĂRÂRII nr. 217, se stabilesc ca zile libere plătite sunt "doar zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare"
Intrebare:
Persoanele aflate in aceasta situatie, pentru perioada vacantei de primavara, sunt obligate sa faca cerere de concediu fara plata, sau automat nu li se platesc aceste zile si atat.
In plus, dupa cat cunosc eu, concediu fara plata se poate solicita/acorda numai daca ai efectual concediul de odihna; daca nu l-ai efectuat se face cerere de CO ?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
cristianba, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:30, 1 Aprilie 2020
Nu faceți nicio cerere fiindcă trebuie să se reglementeze și această situație. În condițiile în care suntem în stare de urgență, iar cursurile sunt suspendate, nu se va pune în discuție ”vacanța de primăvară”!
Multumesc ! Este corect si logic ce afirmati Dvs ! Dar de ce legiuitorul a facut aceasta mentiune privind neplata zilelor din vacanta, intr-o HG emisa tocmai pt perioada de "situatie de urgenta"? Cu consideratie.
Fiindcă și legiuitorul este ”om”, fiindcă nici el nu s-a mai confruntat cu o ”stare de urgență”, fiindcă avem un legiuitor care nu a prevăzut în legi, ”pe timp de pace”, toate reglementările situațiilor! Trebuie să avem răbdare și încredere, în vremuri ”speciale” se vor da ”norme speciale”!
CFP se acordă si fara a termina zilele de CO.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ingrijire copil 75% americanux americanux Buna ziua, pe toata aceasta perioada de criza (situatie de urgenta) nu este valabila legea 19/2020? Adica concret mi s-a spus de catre angajator ca aceasta nu ... (vezi toată discuția)
Vacanta paste în situație de urgenta SomogyiMadalina SomogyiMadalina Bună ziua, pe perioada vacantei de Paște, în aceasta situație de urgenta, părintele mai poate sta acasă cu 75%?Va multumesc (vezi toată discuția)
Zile libere pentru părinți in perioada vacanței de paste andreeadinuboruz andreeadinuboruz Va rog sa mi spuneti daca in perioada vacanței de paște mai este valabilă ordonanța cu zilele libere pentru părinți?Eu am fost anunțată de la servici ... (vezi toată discuția)