Redau un mesaj primit de la angajator în dimineața asta. Menționez că e o instituție publică, în care deja ne-au pus anterior să semnăm un angajament, conform căreia practicăm o parte din îndatoririle de angajat (realizabile în aceste condiții) la domiciliu. ”Vă rugăm să depuneți o cerere la contabilitate-resurse umane pentru acordarea de 13 zile de concediu de odihnă pe perioada 20 martie -7 aprilie. Facem acest lucru pentru a nu afecta acordarea sporului de condiții grele pe perioada în care s-a instituit starea de urgență. Celor care nu doresc acest lucru le vor fi calculate salariile fără sporul menționat mai sus. ” Ni se cere deasemenea să datăm cererea cu data de 20.03., cu alte cuvinte să semnăm un act în fals? Care este reacția și alegerea potrivită pentru această situație?
Până acum se acorda. An de an în concediu de odihnă se tăia doar rația de hrană, nu și sporul pentru condiții deosebite. Tocmai așa se pune problema de către direcțiune: renunțați la spor(deoarece lucrați doar parțial de la domiciliu), sau vă luați concediu de odihnă și nu vi se taie sporul. Aspectul care mă pune în dubii este cel legat de aplicarea retroactivă. Adică ni se cere să facem o cerere pentru CO, pentru o perioadă care a trecut deja, respectiv ne zic că ne taie un spor tot așa, pe luna martie, care s-a încheiat deja. Se pot aplica aceste lucruri retroactiv? Atât CO cât și tăierea unui spor pe o perioadă când eram practic cu munca la domiciliu, dar măsura de tăiere nu s-a anunțat decât acum?
Concret am două întrebări: 1.E fals în acte să cer CO după ce perioada pe care o solicit a trecut deja? 2. Poate angajatorul să-mi taie un spor prevăzut în contract cu o hotărâre ulterioară perioadei de muncă prestate?
1. Intr-adevar, este absurd sa solicitati CO după ce perioada pe care o solicitati a trecut deja.
2. Deciziiile unilaterale nu pot modifica drepturile salariale prevazute in c.i.m., decat daca asa ceva intervine ca urmare unui ccm aplicabil sau act normativ.
Spor vechime
takytaky1
Bună ziua.are dreptul un angajator sa taie sporul de vechime și zilele de concediu odihna, dobândite prin vechimea în muncă?chiar daca angajatul nu a ... (vezi toată discuția)