avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat

Buna ziua,

In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, dezvoltatorul si notarul m-au convins sa NU notam antecontractul in CF. Termenul de predare era in sept 2019, dar s-a mai intarziat cateva luni, iar acum m-au anuntat ca “dintr-o eroare” au vandut catre altcineva garsoniera. Problema este ca am achitat 90% din suma la antecontract, pentru a beneficia de un pret bun. Ce ma sfatuiti ? As avea nevoie chiar de un avocat care sa ma reprezinte, va rog sa-mi lasati date de contact - cei specializati in litigii imobiliare.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
Sebastian03, utilizator
Buna seara,

Antecontractul de vanzare-cumpărare este un act juridic sinalagmatic, intrucat prin incheierea sa, da nastere unor obligatii reciproce intre partile contractante.

Promitentul-vanzator isi asuma obligatia de a transmite dreptul de proprietate prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare iar promitentul-cumparator pe aceea de plata a pretului.

Avand in vedere, culpa promitentului-vanzator in ceea ce priveste neexecutarea obligatiei de a incheia contractul de vanzare-cumparare, sunteti indreptatit sa solicitati in instanta rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare, restiuirea avansului platit si , in mod obligatoriu, daune-interese care constau in diferenta dintre pretul prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare si pretul unei garsoniere similare la data pronuntarii hotararii judecatoresti, precum si, orice alt prejudiciu suferit.

Daca dovediti in instanta ca detineti in proprietate un alt imobil cu destinatia de locuinta si ca intentionati sa achizitionati garsoniera cu scopul de a o inchiria, atunci promitenul-vanzator este obligat sa va plateasca si sumele de bani pe care le-ati fi obtinut din inchirierea imobilului.

In ceea ce priveste notarea antecontratului in cartea funciara, art. 906 alin. 1 din Codul civil, prevede ca :

Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancţiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de 6 luni de la expirarea lui.

Pentru situatia in care executarea in natura a antecontractului (promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare) devine imposibila sau creditorul alege executarea indirecta, la art. 2386 pct. 2 din Codul civil este reglementata ipoteca legala a promitentului-achizitor pentru neexecutarea promisiunii de a contracta avand ca obiect un imobil inscris în cartea funciara pentru imobilul respectiv, pentru restituirea sumelor platite in contul acestuia.

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva? andreicristi andreicristi Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In ... (vezi toată discuția)
Art. 2386 cod civil Vartgoth Vartgoth Salut , Vreau sa vand un apartamanet si in Draftul de precontract Notarul a pus si fraza urmatoare : \"În acelaşi timp, Promitentul Cumpărător are ... (vezi toată discuția)
Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)