avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prelungire CIM peste 65 de ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prelungire CIM peste 65 de ani

Buna ziua. In cazul cererii unui angajat de prelungire cu 3 ani si aprobata a CIM, el se mai poate pensiona la 65 de ani sau la 68?. Poate sa fie si angajat si pensionar in acelasi timp? De pilda, daca are functia de baza (la un angajator) si cumul (la alt angajator), se poate pensiona de la functia de baza si sa continue cumulul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 7 Aprilie 2020
Daca i s-a aprobat cererea va fi pensionat dupa ce trec cei 3 ani.
Daca salariatul a fost pensionat de drept la implinirea varstei standard, poate cumula pensia cu salariul. In cazul in care pensionarea a fost facuta in baza altor prevederi (invaliditate, etc.) se va tine cont de conditiile specifice impuse pentru situatia respectiva.
Nu exista o limita a numarului de CIM-uri insa se va tine cont ca timpul de munca zilnic, cumulat, sa nu depaseasca 12 ore.
Legea 263/2010
art.118
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
....
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
.....

In speta,, se poate pensiona de la functia de baza si sa realizeze cumulul salariului cu pensia la celalalt angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)
Mentinere in activitate peste 65 ani Gyulianas Gyulianas O salariata, din sector public, si-a depus dosarul de pensie in luna august 2017, cand a implinit varsta de 65 ani. Angajatorul avand nevoie de personal cu ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu Sava Geta Sava Geta Buna ziua, ma numesc Sava Geta, sunt pensionata la limita de varsta si lucrez in continuare la aceeasi unitate bugetara. Va rog sa ma lamuriti daca mai pot ... (vezi toată discuția)