avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Hotărârea nr. 217/2020
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Hotărârea nr. 217/2020

Bună ziua. Soția mea de afla acasă conform Hotărârii nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.
Întrebarea mea este, dacă eu întru în concediu de odihna, soția va trebui sa se întoarcă la servici sau beneficiază în continuare de cei 75% conform Hotărârii mai sus menționate?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:43, 7 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea mai sus mentionata de dvs spune asa,
Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la alin. (1), însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 19/2020, respectiv că nu se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată, precum și de copia certificatului/ certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.
Legea nu prevede expres situatia in care celalalt parinte intra in concediu de odihna dupa ce primul parinte a inceput sa beneficieze deja de facilitatea legii de a sta acasa cu copilul, insa din textul de lege, declaratia pe proprie raspundere se refera la intreaga perioada in care se beneficiaza de facilitate, nu doar la prima zi.
In opinia mea, se schimba conditiile, se schimba declaratia. Adica sotia dvs nu mai este eligibila pentru indemnizatie in cazul in care dvs intrati in concediu de odihna. Scopul legii este "supravegherea copiilor", nu obtinerea unor sume de la buget (asta o stiti si dvs).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 19 supraveghere copii adelinasi adelinasi Buna seara. Ce documente trebuie să se regăsească la dosarul cu salariați care sunt acasa cu copii in baza legii 19? Este suficientă cererea salariatului ... (vezi toată discuția)
Legea 19 sefu2509 sefu2509 Buna ziua, Doresc un raspuns concludent la situatia specificata mai jos, care sa ma ajute sa inteleg aplicarea legii 19/2020 prin aplicarea acelui procent ... (vezi toată discuția)
Vacanta paste în situație de urgenta SomogyiMadalina SomogyiMadalina Bună ziua, pe perioada vacantei de Paște, în aceasta situație de urgenta, părintele mai poate sta acasă cu 75%?Va multumesc (vezi toată discuția)