avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Interpretare Art. 78 din Legea 448/2006
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Interpretare Art. 78 din Legea 448/2006

Va solicit punctul de vedere cu privire la interpretarea Art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

“Articolul 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci și de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislației muncii, precum și cu dispozițiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi și numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înțelege și persoana invalidă gradul III.”
"Articolul 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.
(2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap."

Daca societatea comerciala are mai mult de 50 de salariati si a ales sa angajeze persoane cu handicap conform prevederilor Art. 78 alin. 2 intr-un procent de 4% din numarul total de angajati, iar majoritatea acestora sunt persoane cu invaliditate grad III si norma de lucru cu timp partial (maxim 4 ore/zi asa cum prevede decizia medicala),
va rugam sa ne spuneti daca aceste persoane, sunt considerate persoane cu handicap ce pot ocupa individaul cate un loc de munca, indiferent ca sunt angajate cu norma partiala, asa cum sunt limitate de catre decizia medicala de invaliditate grad III.

Concret, daca societatea are un numar total de 400 de salariati si are angajate 16 persoane cu invaliditate gradul III, toate acestea avand contract de munca pe 4 ore zilnic, este respectat articolul 78 alin 2 din lege, astfel incat fiecare persoana sa fi ocupat cate un loc de munca?
In acest caz societatea datoreaza fond de handicap?




Alte discuții în legătură

Definitia "locului de munca" in contextul art 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: (1) in sensul art. 16 alin. ... (vezi toată discuția)
Persoane cu handicap ani355 ani355 Bună ziua, Avand în vedere prevederile Legii 448, prin care angajatorii care au cel puţin 50 salariaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap, am ... (vezi toată discuția)
Fondul de handicap legea 448/2006 actualizata vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o societate cu peste 50 de salariati datoreaza fond de handicap in cazul in care a incadrat in munca cel putin 4% din nr ... (vezi toată discuția)