avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... moștenire de drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

moștenire de drept

Bună ziua...Acum două luni de zile a murit mama mea, la acel moment mă aflam în detenție și am fost liberat condiționat în aceiași zi premergătoare înmormântării ei pe care nu am mai prins-o, locuiesc în prezent în garsoniera mamei mele, mai am doi frați stabiliți de peste 15 ani în străinătate care nu au ajutat-o în toată această perioadă cu nimic pe mama mea eu fiind cel care am avut tot timpul grijă de ea .
Acum frații mei cer succesiunea pe care eu sunt de acord s-o facem cum se cuvine, dar întrebarea mea este că după ce vom face succesiunea frații mei vor vrea să vândă această garsonieră în care eu locuiesc în prezent și eu nu sunt de acord cu acest lucru.
Cum pot să opresc acest demers de vânzare care mă va scoate în drum și să înlătur dreptul la moștenire a fraților mei care nu au avut nici o contribuție la îngrijirea mamei mele și acum au pretenții nefondate..!!!?
Vă mulțumesc cu tot respectul..!
Cel mai recent răspuns: radu811 , utilizator 17:19, 10 Aprilie 2020
Buna ziua,
Puteati face ceva cat inca era in viata mama dvs.
Acum este tarziu, dumnealor o sa ceara dezbatarea succesiunii in instanta ( poate vor apela si la ajutorul unui avocat), se vor imparti bunurile ( procente din acestea, in functie de gradul de rudenie...) si apoi vor decide ce fac cu ele.
Daca nu acceptati vanzarea, vor cere, tot in instanta, Iesirea din indiviziune, vor cere atribuirea garsonierei in natura, va vor plati o sulta ( asta daca nu puteti plati dvs. sulta catre dumnealor), calculata in functie de valoarea garsonierei si procentele din aceasta ce revin fiecaruia, si o sa poata sa o vanda.
Poate face toate astea fara a fi nevoie de acordul dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În urma dezbaterii moștenirii, dvs si frații veti deveni coproprietari in indiviziune asupra garsonierei.
Exista un principiu de drept, conform căruia nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune.
Asta înseamnă că oricare dintre frații dvs se poate adresa instanței pentru ieșirea din indiviziune (partaj).
Cum garsoniera nu poate fi partajată in natură, instanța va decide atribuirea ei integrală unuia dintre dvs.
Dacă o va atribui unui frate, dvs veti primi o sulta, stabilită tot de instanța.
Dacă v-o atribuie dvs, va trebui să le achitați fratilor sulte.
Ideea e ca nu ii puteti obliga sa nu vândă.
mulțumesc pentru răspuns...am văzut diverse spețe similare pentru care instanța a ținut cont, deoarece frați mei au renunțat pur și simplu la calitatea lor și au avut o atitudine mai mult de dușmănie cu propria mamă decât de protecție, poate asta influența decizia instantei de judecată pentru că eu am fost singurul întreținător al ei pe o perioadă destul de mare..!!!???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Mostenire guia marin guia marin Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune Maverick77 Maverick77 Tatăl meu a moștenit un apartament într-o vilă de la o rudă. Restul de trei apartamente au alți proprietari. După câțiva ani tata a murit, s-a făcut ... (vezi toată discuția)