avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 25 de saptamani. Am inteles ca se poate acorda concediu prenatal incepand cu saptamana 28. Am epuizat concediul de odihna si medical de 90 zile (comisia de expertiza nu se mai intruneste fiind stare de urgenta si nu il mai pot prelungi), iar cel de risc nu mi s-a dat de catre medicul ginecolog fiind starea de urgenta. Intre 25 si 28 saptamani raman descoperita si angajatorul imi da concediu fara plata (iar asigurarile sociale si de sanatate nu se mai vireaza). Medicul de familie refuza sa elibereze prenatalul din motivul ca a fost precedat de concediu fara plata si ca nu sunt platite asigurarile. Cum ar trebui sa procedez in acesta situatie? Ar trebui sa raman in fara plata pana la nasterea copilului si apoi mai beneficiez de indemnizatia si concediu crestere copil? Multumesc Laura
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
Laura_89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 18:43, 15 Aprilie 2020
Buna ziua,
Nu are treaba concediul fara plata cu cel maternal.
Medicul este obligat sa va elibereze acest concediu, pe care il depuneti la angajator pentru plata acestuia.
Angajatorul stabileste daca aveti vechimea minima, stagiul minim de cotizare de 6 luni, pentru a va putea fi platit acest concediu si decide plata lui ( daca aveti stagiu minim) sau neplata lui ( daca nu aveti stagiul minim).
Depuneti o sesizare la Casa de sanatate daca nu doreste eliberarea acestui concediu.
Buna ziua,

Am discutat cu medicul de familie. Avand o luna jumate de concediu fara plata anterior acordarii prenatalului, contractul de munca fiind suspendat, medicul de familie se teme sa elibereze concediul prenatal de drept la 32 de saptamani pe motiv ca nu sunt virate asigurarile sociale si de sanatate de catre angajator.
Din legislatia actuala rezulta ca sunt asigurata 3 luni de la ultima plata la fond si am stagiul de cotizare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu prenatal. Pot solicita o adeverinta de la angajator cu stagiul minim de cotizare de 6 luni cu care sa merg la medicul de familie sa demonstrez ca au fost platite asigurarile? Va rog sa ma ajutati cu mult respect. Laura
Se poate si asta.
Nu este treaba dumnealui ca acel concediu este platit sau nu, nu el calculeaza si il plateste.
Asta este treaba angajatorului.
Ii puteti duce adeverinta de la angajator care sa ateste ca aveti stagiul minim de cotizare si, daca nici asa nu intelege sa elibereze acel concediu, depuneti o sesizare la Casa de sanatate ( chiar ii puteti spune asta dupa ce va refuza)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate asigurat si concediu de maternitate Laura_89 Laura_89 Buna ziua *Conform legii pentru a beneficia de concediu de maternitate este necesar un stagiu minim de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni. ... (vezi toată discuția)
Ce pot face în cazul în care: Gherghe Ana Gherghe Ana Angajatorul nu dorește să îmi elibereze adeverință cu zilele de concediu pentru a-mi servi la medicul de familie (vezi toată discuția)
Concediu de 2 ani pentru crestere copil Laura_89 Laura_89 Buna seara, Am o nelamurire in privinta concediului pentru cresterea copilului timp de 2 ani. Sunt in aceasta situatie: lucrez cu contract de munca, sunt in ... (vezi toată discuția)