avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie executare silita

Buna ziua,

Am fost executat silit pentru niste credite din 2018 pentru un IFN dar dupa verificare pe acele contracte de credit nu apare semnatura mea fizica sau electronica in campul "Semnatura client"

Cum pot contesta acele contracte pentru a sesiza faptul ca semnatura mea nu exista sub nici o forma?

Multumesc!
Aveti dreptul de a formula contestatie la executarea silita, in cadrul procedurii de executare silita, in termen de 15 zile calendaristice de la data cand ati luat cunostinta de actul de executare - pentru verificarea termenelor, verificati aici: [ link extern ] .

Instanta judecatoreasca a decis intr-un caz, astfel: "Un înscris care nu este semnat olograf de către debitor şi nici nu are încorporat, ataşat sau asociat o semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, nu face dovada existenţei contractului de credit în sensul de negotium, neputând astfel beneficia nici de forţa executorie recunoscută de lege (Tribunalul Călărași, Decizia civilă nr. 32 din 13 decembrie 2017).

"În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desființarea lui", potrivit Art. 713 al. 2 din Codul de Procedura Civila,

De asemenea, debitorii care nu au contestat executarea silita pana in 2019 au dreptul sa depuna contestatie la executare chiar dupa expirarea termenului de 15 zile pentru a formula o contestatie prin care sa invoce si caracterul abuziv al clauzelor contractuale, iar debitorii care s-au judecat in cadrul contestatiilor la executare in cazurile vizate de Ordonanta emisa de Curtea de Justiție a Uniunii Europene in cazul C-75/19 MF si au primit solutii de tardivitate, pot redeschide dosarele de contestatie la executare in urma pronuntarii CJUE.

Astfel, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis Ordonanța din 6 noiembrie 2019, în cauza C-75/19 MF, aratand că Directiva 93/13/CEE trebuie interpretată în sensul că:

"se opune unei norme de drept național în temeiul căreia un consumator care a încheiat un contract de credit cu o instituție de credit și împotriva căruia acest profesionist a început o procedură de executare silită este decăzut din dreptul de a invoca existența unei clauze abuzive pentru a contesta procedura menționată după expirarea unui termen de 15 zile de la comunicarea primelor acte ale acestei proceduri, chiar dacă acest consumator are la dispoziție, în temeiul dreptului național, o acțiune în justiție în scopul constatării existenței unor clauze abuzive a cărei introducere nu este supusă niciunui termen, dar a cărei soluție nu produce efecte asupra celei care rezultă din procedura de executare silită și care îi poate fi impusă consumatorului înainte de soluționarea acțiunii în constatarea existenței unor clauze abuzive".
Prin urmare, in situatia in care debitorul invocă în cadrul contestației la executare motive privind clauzele abuzive inserate într-un contract de credit, cu depășirea termenului de 15 zile de la comunicarea actelor de executare contestate, iar creditorul invocă tardivitatea formulării unor astfel de motive de desființare a titlului executoriu, CJUE indrumă instanțele naționale în sensul pronunțării unei soluții de respingere a unei asemenea excepții.

Pentru a evalua insa sansele reale de a formula o contestatie la executare cu succes este necesara verificarea tuturor documentelor si a prevederilor aplicabile cazului, va recomand sa apelati la consultanta de specialitate!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o intrebare, redeschiderea dosarului contestatiei ... Curios26 Curios26 Buna ziua, Am si eu o intrebare, redeschiderea dosarului contestatiei la executare in baza Ordonantei CJUE 75 din 2019 este posibila? Si daca da cererea se ... (vezi toată discuția)
Contestatie la titlu clauze abuzive sau actiune separata ancut75 ancut75 Buna dimineata! Am o problema, poate ma ajuta si pe mine cineva: Contract de leasing financiar 2008, reziliat in 25.06.2009. Cerere executare silita ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu o problema respingerea contestatiei ... Curios26 Curios26 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu o problema respingerea contestatiei la executare pe exceptia tardivitatii invocate de intimat.. Unei noi contestatie la ... (vezi toată discuția)