avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri

Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este daca pot deschide o actiune pentru impartirea bunurilor aflate in locuinta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:50, 17 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate.
Mai mult, poate fi atacat si contractul de vanzare daca a fost incalcata rezerva succesorala.
Rezerva succesorala se încalcă prin acte cu titlu gratuit...
art 1091 cod civil (4) Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare..........
S-a specificat doar act de vânzare cumpărare, articolul menționat are incidență când vânzarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere!

Stimate utilizator, mergeți la o consultație la un avocat, îi puteți expune situația de fapt în mod exhaustiv și abia apoi veți putea primi sfaturi pertinente.

Sărbători luminate!
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire oxigene oxigene tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)