Bună ziua!angajatorul mi-a schimbat programul de la 8/40 pe săptămână cu 48 ore repaus săptămânal la program 12/36 pe toată perioada stării de urgenta!lucrez o zi de 12 ore cu o zi libera de pe data de 1 aprilie și voi avea acest program pana la terminarea stării de urgenta!Eu as fi vrut sa rămân la programul de 8/40 dar angajatorul mă refuza!Este legal Cum procedează, ca nu îmi da posibilitatea la program de 8 ore pe zi cu 48 ore repaus pe săptămână? Așa Cum m-am angajat și pentru acest program am aceptat sa lucrez în cadrul companiei.Angajatorul zice ca acest program de 12/36 este acum pe perioada de urgenta și dacă nu pot face fata,îmi pot da demisia.
Nu am primit o decizie scrisa pe care am luat-o la cunostinta,am primit doar o decizie verbala data de catre managerul zonal care zice ca este data de catre companie catre toti angajatii magazinelor(lucrez intr-un lant de supermarketuri cunoscut)
Precizez ca nu mai beneficiez nici de repaosul de 48 de ore consecutiv saptamanal,lucrez o zi 12 ore,o zi libera si tot asa fara repaos saptamnal de 48 de ore.
Solicitati in scris angajatorului sa va comunice un exemplar de pe acea decizie.
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....