avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Inchidere balcon in termopan, de ce este nevoie de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Inchidere balcon in termopan, de ce este nevoie de autorizatie de constructie??

Buna seara,

As vrea sa stiu daca exista o prevedere legala explicita prin care sa fiu obligata la obtinerea autorizatiei de constructiei pentru inchiderea in termopan a balconului.
Primaria de sector spune ca da, dar etapele de obtinere a autorizatiei nu sunt diferite fata de constructia unei case, spre exemplu, ceea ce nu este corect. Mi se pare aberant sa am nevoie de proiect, expertiza tehnica, avize peste avize la inchiderea unui balcon in termopan. De ce trebuiesc aceleasi lucruri ca la constructia unei case???#-o
Ma las pagubasa......:(:( Dar as vrea sa stiu in baza carui articol legal as putea primi amenda........#-o
Cred ca in prezent aceasta dispozitie legala nu se mai aplica.
Se inchid balcoanele si de catre primarie in Bucuresti.
Sunt mai multe dispozitii legale in Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, actualizata - cu privire la situatia pe care o prezentati:

Art. 3. - Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;

Art. 26. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3...
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
- de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevazute la lit. a);
MIHAI GRIGORE a scris:

In mod normal va trebuie autorizatie de construire asa cum bine a punctat dna. Florentina Albu! Insa va spun cu certitudine ca peste 90% din balcoanele inchise in termopan din Bucuresti nu au o astfel de autorizatie! Iar daca ati fi amendata pentru asa ceva in mod cert le-ati putea face plangere penala pentru abuz in servciiu deoarece ar insemna ca respectivii inspectori de la primarie ar fi trebuit sa amendeze inca cateva zeci de mii de proprietari din sectorul respectiv care la randul lor si-au inchis balcoanele fara autorizatie de construire.
Deci, se poate considera ca aceasta dispozitie legala nu se mai aplica.
OUG nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii , spune:
"Art. 11

(1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:"

Prin inchiderea balconului se modifica aspectul arhitectural!

Iar in ANEXA Nr. 2 (a legii 50/1991)
DEFINIREA unor termeni de specialitate utilizaţi în cuprinsul legii
"alin.17.Lucrări de modificare
Lucrări de intervenţii asupra elementelor constructive, structurale şi/sau nestructurale, având ca efect modificarea (totală sau în parte) a acestora, privind:
- modificarea planimetriei interioare sau exterioare;
- modificarea volumetriei.
În toate cazurile este necesară emiterea unei autorizaţii de construire, cu respectarea prevederilor legale privind calitatea în construcţii pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire."


Dar...exact asa cum spun si colegii de pe forum, cati oare au autorizatie pentru balcoane inchise?
Pentru reabilitarea termica, inclusiv balcoane in termopan, exista o derogare de la aceasta lege, se obtin autorizatii rapid de catre primarii direct, pentru intreaga cladire!
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
doina_manuela, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchidere balcon tip logie lucian1956 lucian1956 Buna seara, Un proprietar doreste sa inchida un balcon tip logie cu tamplarie termopan. Blocul nu este reabilitat. Unii vecini spun ca nu se poate fiindca ... (vezi toată discuția)
Reconstruirea unui perete cu autorizatie de reparare sau de modificare bgm1 bgm1 Buna ziua! Detin o constructie veche de peste 40 de ani (magazie de lemne din caramida, cu fundatie) realizata pe hotar. Intrucat peretele care se afla pe ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie Gabriela007 Gabriela007 Buna ziua! Am o camera foarte mare si as dori sa o impart in doua, utilizand doar o usa si panouri din termopan, nu sparg niciun zid, nu folosesc alte ... (vezi toată discuția)