avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Returnare conravaloare bilete spectacol ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Returnare conravaloare bilete spectacol amanat/reprogramat

Buna ziua,

Organizatorii unor evenimente culturale invoca starea de urgenta si refuza returnarea banilor reprezentand contravaloarea biletelelor achizionate pentru spectacolul amanat sau reprogramat.


Firma organizatoare invoca bani chetuiti cu rezervarea salii de spectacol, plata transport si alte cheltuieli anexe. Sub pretextul starii ed urgenta ei spun ca nu vor returna nici un ban pe bilete pentru si acoperi pagubele.

Exista o lege/ordonatnta care specifica ca in situatii de urgenta organizatorul pastreaza contrvaloarea biletelor pentru asi acoperi cheltuieli legate de spectacol?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dinu Andreea , utilizator 08:18, 5 Martie 2022
Nu este ilegal să vi se propună o renegociere/reprogramare în ceea ce privește data spectacolului, nu sunteți însă obligat să acceptați noile condiții contractuale!
Este însă ilegală decizia de refuz de restituire a sumei deja plătite.
În sensul de mai sus, legiuitorul stabilește foarte clar la art. 1635 C.civ. că „Restituirea prestațiilor are loc ori de câte ori cineva este ținut, în virtutea legii, să înapoieze bunurile primite fără drept ori din eroare sau în temeiul unui act juridic desființat ulterior cu efect retroactiv ori ale cărui obligații au devenit imposibil de executat din cauza unui eveniment de forță majoră, a unui caz fortuit ori a unui alt eveniment asimilat acestora”.

Mai mult, pentru a se invoca forța majoră trebuie îndeplinite următoarele condiții:

1. Cel care se prevalează de forța majoră trebuie să notifice părții cocontractante, intervenirea imposibilității definitive de executare a obligației contractuale;
și
2. Să prezinte Certificatul de Forță majoră eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie a României sau de Camerele judeţene, (conținutul Certificatului poate fi contestat în instanță de partea interesată, acesta nefăcând o dovadă absolută a imposibilității de executare).
Stimată doamnă avocat, în calitate de organizator de spectacole, vă informez cu deosebit respect că nu noi am oprit desfășurarea unor evenimente pentru care spectatorii au apucat să achiziționeze biletre dar nu au beneficiat de prestația artiștilor. Autoritățile, prin lege au făcut-o. Mai exact prin Ordonanță militară dată în stare de urgență aprobată prin decret al Președintelui României pentru întreg teritoriul țării. Starea de urgență cu consecința interzicerii evenimentelor publice, deci și a spectacolelor, a fost dată la nivelul întregii lumi, într-o proporție de peste 90% dintre țări. Am solicitat din primul moment explicații de la autorități și ni s-a spus să invocăm art 1351 NCC, adică Forța majoră și cazul fortuit. În legătură cu restituirea banilor pentru biletele achiziționate, ni s-a spus că avem obligația să reprogramăm evenimentele într-un interval decent de un an de la ridicarea interdiciției de a organiza spectacolele. Abia după acel moment ar putea exista posibilitatea, în baza unei analize, de a restitui sau nu banii celor care nu pot participa la spectacol la data reprogramată. Ar putea dar nu obligatoriu. Sau, există varianta restituirii banilor în cazul în care Guvernul României și forurile europene gen Parlamentul Europei, Comisia Europeană, OMS etc ar fi chemate în garanție și ar suporta dintr-un anumit fond special, restituirea sumelor pentru biuletele achiziționate. În prezent niciun prestator de servicii de pe linia organizării unui eveniment cultural de masă (sală de spectacole, compania de transport, hotel, furnizorii de publicitate, inclusiv artiștii care au apucat să primească parțial sau total onorariile) nu a returnat banii către organizatori. Ba chiar sunt firme de ticketing, adică firmele care vând biletele la spectacole în numele organizatorilor, nu au finalizat deconturile, mai exact au oprit și comisionul dar și banii din vânzări, până la lămurirea actualei situații. În concluzie, spectacolele încă au statut de reprogramat și nu de anulat, deci încă nu se ia în discuție restituirea vreunei sume către spectatori. În țările din vest, membre ale UE, s-a decis chiar ca sumele să nu fie restituite nici în cazul anulării ci să se transforme în voucher preschimbabil în bilet la alte spectacole viitoare. Și ar mai fi un amănunt. Certificatele de forță majoră se emit de către Ministerul Economiei, gratuit. Ele sunt solicitate de firmele care au contracte în derulare, a căror activitate nu a fost interzisă prin lege ci doar afectată. În industria de spectacole a fost interzisă efectiv activitatea. Organizatorilor care au solicitat astfel de certificate li s-a spus că nu au nevoie deoarece ar fi ca și cum afară plouă și e nevoie de un certificat ANM că afară plouă. Interzicerea organizării de evenimente publice a fost consfințită prin Ordonanță Militară și este opozabilă terților prin simpla publicare în MO. Cu stimă, LD Ionescu
PS Am uitat să vă informez că absolut toate reclamațiile făcute de posesorii de bilete către ANPC au fost clasate în favoarea organizatorilor de spectacole. Am înțeles de la conducere instituției că e vorba despre niște mii de plângeri, dacă nu cumva or fi ajuns la zeci de mii între timp
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
Laurentiu Ionescu, utilizator
revin, stimată doamnă avocat, cu sfatul pe care vi-l oferă colegii dvs de breaslă. cică ar trebui să citiți în MO decretele 195 și 240 precum și OM 2 și 3. cu maximă stimă!
Eu nu inteleg cum functioneaza aceste firme dar cu siguranta este ilegal sa imi vinzi 2 bilete vip la un. concert Lara Fabian, 1000 ron , se anuleaza de 2 ori si nu imi inapoiaza nimeni bani, toti se pretind nevinovati. Vreau sa stiu cum pot actiona, aceste firme vand bilete la greu dar ei nu tin concerte si nu returneaza banii. nu era nici o pandemie pe atunci. e vorba de Eventim
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2022
Dinu Andreea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concert amanat/reprogramat, recuperare bani auser9911 auser9911 concert amanat/reprogramat Am cumparat online de pe platforma iabilet bilete la un concert de Craciun catre trebuia sa se tina pe data de ... (vezi toată discuția)
Returnarea banilor sub forma de voucher LauraG1974 LauraG1974 Deoarece s-a anulat turneul unei trupe care urma să aibă concert și în România, cei de la iaBilet.ro m-au anunțat că banii pe care i am platit pe bilet ... (vezi toată discuția)
Recuperare contravaloare bilete spectacol puicanila puicanila Bună ziua, spectacolul care trebuia sa aibă loc pe data de 02.04.20 a fost reprogramat pe data de 30.09.20. Corespondez de mai bine de 2 luni și cu firma ... (vezi toată discuția)